- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Велика победа! Србија добила најбољег на свету и у новој генерацији

© Sputnik / Лола ЂорђевићХамад Међедовић
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
Пратите нас
Историја је исписана, Србија има најбољег и највећег на свету Новака Ђоковића, а има и најталентованијег. Хамад Међедовић освојио је Завршни мастерс за нове генерације у Џеди, након што је у финалу после преокрета и драме у пет сетова, победио Француза Артура Филса 4:3, 1:4, 2:4, 4:3, 1:4.
Артур Филс 19-годишњи Француз који је 36. тенисер планете, имао је улогу фаворита, због бољег пласмана на АТП ранг листи.
Филс је сигурним сервис гемом стигао до вођства, али је експресно узвратио Хамад, који је препустио ривалу да приђе до 30:30, а онда два брза и лака поена за изједначење.
Себично су двојица талентованих тенисера чувала сопствени сервис, а како се игра до четири освојена гема, тако се после резултата 3:3, приступило тајбрејку.
И ту је први поен припао Французу, освојио је затим Хамад наредна два на свој сервис, узео је поен и Филс, да би у петом поену Хамад успео да дође до мини брејка – 2:3. Уследила је потврда и вођство од 4:2. Повео је затим са 5:2 Међедовић и чинило се да иде ка освајању сета, да би уследио необјашњив пад и на крају је српски тенисер дозволио Французу да креира невероватан преокрет и да слави у тајбрејку резултатом 8:6.
Ипак, Међедовић, чији је тренер селектор Дејвис куп репрезентације Виктор Троицки, није клонуом нити се предавао. Имао је кратко емотивно пражњење, када је сав бес искалио на рекету, што неретко ради и његов идол Новак Ђоковић, када му не иде, а сви тада врло добро знамо шта следи...
Успео је Међедовић да освоји први сервис гем у другом сету, а затим је „украо“ сервис Французу и експресно је било 2:0. Није дозволио Артуру да се врати и за свега 25 минута стигао је до изједначења у сетовима.
Мечеви Завршног мастерса нове генерације играју се на три добијена сета, па је било јасно да ће најмање још два, а највише три сета да играју двојица најбољих у Џеди.
На крилима изједначења, Хамад је стигао до брејка на старту трећег сета и себично је до краја чувао ту предност, за 4:2 у трећем сету.
У четвртом је дошло до „буђења“ Артура Филса, који за разлику од претходна два сета није дозволио српском тенисеру рани брејк.
Повео је Француз 1:0, изборио се затим и за брејк лопту након 40:40, али је Хамад успео да одбије тај напад. Није било брејка током шест гемова четвртог сета, па се баш као и у првом приступило тајбреку.
И, овога пута је сценарио био идентичан. Француз је био тај који се радовао и који је после велике битке и драме успео да слави резултатом 11:9, чиме се изборио за пети сет.
Али, у том петом сету је Хамад Међедовић "крађом" у другом гему успео да стекне предност која ће му на крају донети титулу Завршног мастерса у Џеди. Решио је пети сет резултатом 4:1, што је било више него довољно за престижну титулу.
Браво, Хамаде!
После Новака Ђоковића, који је освојио Завршни мастерс у Торину, Србија има и великог талента, ког финансира управо највећи свих времена и нема дилеме да би, ако настави тако, будућност могла да буде блистава.
Новак Ђоковић и Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
СПОРТ
Лоша прогноза Италијана: „Синер шаље Новака у пензију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала