- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Немачки медији: НАТО не жели да чује ни за прошлу, ни за будућу офанзиву Кијева

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
Пратите нас
На састанку шефова дипломатије НАТО-а чуло се много похвала и охрабрења упућених Украјини, али тон се мењао приликом разматрања конкретне оперативне ситуације на фронту. Офанзива је пропала и сада се савезници Украјине надају само да ће бити задржана линија фронта, пише немачки „Франкфуртер алгемајне“.
Према наводима листа, нико у НАТО-у више не жели да говори о контраофанзиви следећег пролећа.
Алијанса жели да обележи јубилеј следеће године и тек након тога ће се бавити захтевима Украјине за чланством. Ипак, реалних перспектива за пријем Кијева у НАТО нема, макар не пре избора у САД, оцењује лист.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на самиту изјавио да „храброст, одлучност и мајсторство Оружаних снага Украјине задивљују цео свет“. Разне варијације ових похвала понављали су бројни министри и дипломате земаља НАТО-а.
„Франкфуртер алгемајне“ сматра да је циљ такве реторике очигледан: „Она је намењена неутрализовању утиска да су сви уморни од рата“.
Ипак, када почне разматрање ситуације на фронту, нагло се мења реторика и говори се само о одсуству напретка и предстојећој тешкој зими.
„Линија фронта се не мења већ годину, али напете борбе се настављају“, признаје Столтенберг.
Шефица француске дипломатије Катрин Колона предвиђа да ће зима за Украјину бити тешка због руских напада беспилотним летелицама на ифраструктуру. Њен летонски колега Кришјанис Каринш сматра да је Украјина показала да је неспособна за „муњевиту контраофанзиву, јер није имала довољно технике и наоружања, који нису стизали довољно брзо“.
„У разговорима иза затворених врата чује се трезвена оцена украјинског главнокомандујућег, генерала Валерија Залужног: Украјина и Русија се налазе у пат позицији, воде рат до исцрпљивања и у догледној будућности ће се мало шта променити“, констатује немачки лист.
Многи експерти сматрају да би најбоље било да Украјина није ни спомињала контраофанзиву, јер је то „створило очекивања која земља није могла да оправда“. Сада чак и код Авдејевке постоји опасност од понављања ситуације каква је била код Артјомовска, наводи лист.
„У седишту НАТО-а ситуацију пореде с Првим светским ратом, у којем је Француска такође морала да води рат до исцрпљивања с Немачком. Следећи то искуство, Украјина мора да задржи оно што је освојила, да не би изгубила. То, међутим, није довољно за победу. Најзад, прекретница у Првом светском рату је био улазак САД у рат. Украјина на тако нешто не може рачуна, јер 'савезнике више брине супротан сценарио: да ће Доналд Трамп поново постати председник САД, а затим за 24 сата окончати рат, прекинувши сву помоћ Украјини“, наводи лист.
Према наводима аутора, мало ко верује да ће Кијев успети да се извуче из пат позиције, због чега нико не жели да говори о контраофанзиви следећег пролећа.
У Алијанси се, међутим, надају да Русија неће бити спремна да у наредним месецима покрене велику офанзиву. У тој оцени се слаже већина стручњака унутар НАТО-а, због чега се верује да би тренутна ситуација могла да потраје све до следећег јула, када Алијанса обележава 75. годишњицу у Вашингтону.
Украјински војник у рову у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Специјална операција у Украјини
Од Донбаса до Западне Украјине: Зеленски признао да прелази на одбрану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала