- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бекер открио зашто је „оставио“ Новака

© AP Photo / Rick RycroftБорис Бекер и Новак Ђоковић током Аустралијан опена 2016.
Борис Бекер и Новак Ђоковић током Аустралијан опена 2016. - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
Пратите нас
Вест да ће Борис Бекер морати у затвор затекла је свет, међутим прослављени Немац одлежао је казну и потом успео да се врати тренерском послу као да се ништа није десило. У опширном интервјуу за „Л' Екип“ Бекер је говорио о затворским данима, али се дотакао и сарадње са Новаком Ђоковићем за коју је открио зашто је завршена.
Борис Бекер према Новаку Ђоковићу и после њихове успешне сарадње гаји велико поштовање и радо прича о његовим рекордима. Иако је сада тренер Холгеру Рунеу, Данцу против којег Новак све чешће игра, то не ремети однос какав има према српском асу што је потврдио и у инјтервју за француски медиј.
„Били смо три године заједно, освајали смо све, понављали то. Да кажем да је књига била исписана. Мислим да се уморио, узео је предаха и ја сам. Савршена љубавна прича дошла је до краја. Није остало ништа више. Истовремено, постао сам технички директор у Тениском савезу Немачке, а то је мало ко помињао. Нисам се повукао из тениса, проводио сам доста времена са младим Зверевом, па четири године у Дејвис куп тиму. Све до краја 2021. године“, рекао је Бекер.
Легендарни Немац са Новаком је сарађивао у периоду од 2014. до 2016. године, а српски ас у то време подигао је укупно 25 титула, од чега шест Гренд слема трофеја. Уједно је Бекер био Новаков тренер и чувене 2015. године која је по броју пехара Ђоковићева најуспешнија година у каријери.
После изласка из затвора Бекер се вратио тренерском послу и почео да ради са Рунеом о коме је такође говорио у интервјуу.
„Волим снажне личности. Тенису су потребни играчи са карактером, неко ко показује своје емоције. То укључује и публику и судије, то је добро. Ако Холгер не следи правила, платиће казну, као што је био случај са мном. Најгора ствар у тенису је да имате играче који су тихи све време. Публика жели акцију, не само акцију у смислу доброг сервиса или размене, већ желе личности које изазивају једни друге и људе около. Допада ми се агресивност код Холгера. И ја сам био агресиван играч. Допада ми се такође и то како се изражава на терену, он је прави борац, усијана глава. Понекад покушава немогуће. И има ту невиђену страст за игром. Нико не треба да га моли да тренира. Тако је лакше и тренеру. Да бисте били добри потребно је да будете и помало луцкасти“, сматра Бекер.
Описивао је прослављени немачки тенисер и боравак у затвору који није поднео лако.
„Никад нећу заборавити ту прву ноћ у затвору. Када чујем играче како се жале на притисак са којим се суочавају на брејк-лопти, смејем се. Када их чујем да се жале на квалитет хране на турниру, смејем се. Када се жале на услове за тренирање, смејем се. То је ништа спрам онога где сте ви били. Прва ноћ у затвору, ти не спаваш“, рекао је Бекер.
У затвору је био једнак са осталим затвореницима који нису марили за његову славу.
„Да, био сам им професор стоицизма! Марко Аурелије је био један од последњих представника те филозофије. Саветник римског императора био је хроми роб, грчки филозоф Епиктетус. Марко Аурелије му је одувек говорио како је он краљ света, али да је истовремено депресиван, љут и незадовољан. Епиктетус, који није имао ништа, смејао му се. То је у срцу стоицизма, можемо да контролишемо само оно што нам је у свести. Ако успемо, стичемо невиђену моћ. Остало, љубав, посао, планове, мечеве немогуће је контролисати и то може да вас излуди. Ако схватате стоицизам, нећете себе излуђивати свим тим. Јачате свој ум и стичете моћ“, објаснио је Бекер.
Стефанос Циципас - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СПОРТ
Шок у Торину: Предаја после три гема и проблем за Новака
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СПОРТ
Новаково савршенство без мане
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала