- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Дим од последица израелског бомбардовања у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел интензивирао бомбардовање Кан Јуниса, Хамас: Док трају напади, неће бити размене талаца

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 57. дан. Настављене су оперaције израелске војске у Гази, након седмодневног прекида ватре. Хамас узвратио ракетним ударима на југ Израела и поручио да неће бити размене талаца док траје агресија.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 02.12.2023
22:27 02.12.2023
УН: У Појасу Газе има око 50.000 трудница, дневно се порађа око 180 жена
Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) саопштила је данас да у Појасу Газе има око 50.000 трудница.
UNRWA је на Иксу објавила и да се дневно порађа око 180 жена, пренео је „Њујорк тајмс“.
Израелска војска је, како наводи њујоршки дневник, претходно данас саопштила да је погодила више од 50 локација у палестинском Кан Јунису, највећем граду на југу Газе, и његовој околини, где се раселило неколико стотина људи са севера Појаса Газе, након што им је Израел поручио да се преместе на југ, пренео је Танјуг.
Вечерас је министарство здравља Газе навело да су 193 особе убијене у претходним сатима, додајући да је у израелским нападима од 7. октобра, од почетка ратних сукоба, убијено више од 15.000 људи.
22:17 02.12.2023
20:38 02.12.2023
20:38 02.12.2023
Израелски министар одбране: ИДФ се вратила пуном снагом у борбу
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да се израелска војска (ИДФ) пуном снагом вратила у борбу, након што је дошло до прекида примирја са Хамасом.
Галант је рекао да је наредио да се борбе наставе у петак ујутро, након што је, према његовим речима, Хамас одбио да пусти 15 жена и два детета у склопу договора о прекиду ватре.
„Настављамо тамо где смо стали“, рекао је Галант на конференцији за новинаре, пренео је Танјуг писање „Тајмс оф Израела“.
Он је рекао да је обишао Појас Газе из ваздуха и пограничну област у претходна два дана, назвавши резултате нове офанзиве ИДФ „веома импресивним“.
20:34 02.12.2023
Уницеф осудио „тренутни рат против деце у Гази“
Уницеф је данас осудио „тренутни рат против деце“ након што је Израел брзо наставио напад на Газу након што је у петак истекло примирје између Израела и Хамаса.
Обраћајући се новинарима у канцеларији УН у Женеви путем видео везе из Кан Јуниса, портпарол Уницефа Џејмс Елдер рекао је да су бомбе почеле да падају само неколико секунди након што је прекид ватре завршен, пренео је Танјуг.
Од 7. октобра, преко 15.200 Палестинаца је убијено у израелским нападима.
Према подацима Министарства здравља Газе, 70 одсто убијених су деца и жене.
Половина од 2,3 милиона становника Газе има мање од 18 година.
20:00 02.12.2023
19:53 02.12.2023
Хамас: Ослободили смо све жене и децу који су били таоци
Заменик шефа политичког бироа Хамаса, Салех ел Арури, тврди данас да та група више не држи жене и децу као таоце.
„Окупатор инсистира да код нас и даље има жена и деце, али, као што смо рекли, све смо их пустили. Преостали затвореници у Гази су војници и цивили који су служили у окупационој војсци“, казао је он за „Ал Џазиру“.
Он је нагласио да неће бити размене заробљеника докле год се одвијају израелски напади на Појас Газе.
„Тренутно нема преговора о примирју. Неће бити размене затвореника док се агресија не заврши и док не дође до свеобухватног и коначног прекида ватре. Наши ционистички затвореници неће бити ослобођени док се сви наши затвореници не ослободе из затвора и док се не одржи примирје. Покрет отпора је спреман на све израелске војне сценарије, било да је реч о рату на копну, нападу из ваздуха или нечему трећем“, поручио је Ел Арури, пренео је Танјуг.
19:37 02.12.2023
Више од 1.000 медицинских радника позива Бајдена да инсистира на прекиду ватре у Гази
Више од 1.300 доктора и медицинских радника заједно са МедГлобал, НВО која пружа здравствену помоћ широм света, упутило је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену и члановима Конгреса у којем позивају званичнике САД да инсистирају на прекиду ватре у Појасу Газе.
Такође је затражено ослобађање заробљеника у Гази и повећање медицинске и хуманитарне помоћи у енклави, пренела је „Ал Џазира“.
17:52 02.12.2023
Галант: ИДФ гађа нова подручја у Појасу Газе
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) нападају области Појаса Газе које још нису гађане од почетка рата.
„Последња два дана радимо и на подручјима у којима нисмо радили у последњих месец дана и то ће се интензивирати. Ова акција ће допрети до сваке области до које треба доћи. Идемо на потпуну елиминацију организације Хамас", рекао је Галант резервистима у близини границе са Појасом Газом, преноси Тајмс оф Израел.
Он тврди да су у првом месецу постигнути „веома добри резултати“.
Према његовим речима, команданти Хамасових батаљона у северном делу Појаса Газе „већ добро знају шта ИДФ може да уради“.
„Команданти батаљона Хамаса у Кан Јунису и Рафи такође веома добро разумеју шта се десило осталима", казао је израелски министар и додао да се очекује да ће ИДФ проширити копнене операције у јужни део Појаса Газе.
17:19 02.12.2023
17:14 02.12.2023
16:37 02.12.2023
Харис: Циљеви САД завршетак сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца
Потпредседница САД Камала Харис, која се налази у Дубаију на климатском самиту ЦОП28, данас је у разговору с египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем нагласила да САД неће допустити расељавање Палестинаца, преноси АП, позивајући се на саопштење Канцеларије потпредседнице.
Канцеларија је навела да је Харис казала да САД не подржавају присилно пресељење Палестинаца из Појаса Газе или Западне Обале, сталну опсаду Газе или прекрајање граница, као и да је један од циљева Вашингтона окончање сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца у један владајући ентитет.
Очекује се да ће Харис регионалним лидерима изнети предлоге који би "ставили гласове Палестинаца у центар", када су у питању наредни кораци за енклаву по завршетку сукоба, саопштила је Бела кућа.
"По окончању рата напоре за обнову требало би следити у оквиру јасне политичке перспективе за палестински народ и његову сопствену државу, коју би водиле ревитализоване палестинске власти уз значајну подршку међународне заједнице и земаља у региону", наводи се у саопштењу Беле куће.
Потпредседница САД је јасно ставила до знања да Хамас не може да контролише Појас Газе, јер је то "неодрживо за безбедност Израела, благостање палестинског народа и регионалну безбедност".
Администрација председника Џозефа Бајдена наглашава потребу за евентуалним решењем по којим би се формирале две државе, као и поновним примирјем Израела и Хамаса ради ослобођења талаца и достављања хуманитарне помоћи.
16:10 02.12.2023
Макрон иде у Катар да помогне у преговорима Израела и Хамаса
Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас у Дубаију да је Француска веома забринута због обнављања насиља у Појасу Газе и да ће отићи у Катар да помогне у напорима да започне ново привремено примирје у сукобу Израела и Хамаса.
Макрон је, на конференцији за новинаре на климатском самиту ЦОП28, рекао да тренутна ситуација захтева удвостручење напора да се постигне трајни прекид ватре у Појасу Газе и да се ослободе сви таоци.
Макрон је позвао Израел да разјасни своје циљеве према Хамасу, пренео је Ројтерс.
Он је оценио да тотално уништење Хамаса, за које се отворено залажу израелски званичници, није могуће.
Француски председник сматра да би рат трајао 10 година, уколико би циљ било потпуно уништење Хамаса.
Макрон је рекао да нема трајне безбедности за Израел у региону, уколико се, како је навео, "израелска безбедност постиже по цену живота Палестинаца".
16:03 02.12.2023
Први камиони са помоћи након прекида примирја прошли египатски прелаз Рафа
Први камиони са хуманитарном помоћи након прекида примирја између Израела и Хамас, прошли су данас египатски гранични прелаз Рафа, јавља Ројтерс позивајући се на изворе из Египатске безбедносне службе и Црвеног полумесеца.
Према наводима извора, два камиона са горивом и 50 камиона са хуманитарном помоћи прошли су кроз египатски део прелаза Рафа и упутили се до следећег контролног пункта ради инспекције.
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) окривиле су јуче ујутру Хамас за кршење примирја и саопштиле да настављају борбе у Појасу Газе.
Палестинске власти су за наставак израелских борбених операција у Појасу Газе окривиле САД.
15:35 02.12.2023
15:04 02.12.2023
Тиму Израела наређено да се врати из Катара са преговора о продужењу примирја
Шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа наредио је преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив, јер су преговори у Катару о продужењу привременог примирја са Хамасом "доспели у ћорсокак", саопштила је канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, преноси "Тајмс оф Израел".
"Терористичка група Хамас није испунила своје обавезе према споразуму који је укључивао ослобађање свих жена и деце који су били на листи која је достављена Хамасу", истиче се у саопштењу.
Како се наводи, Барнеа је захвалио шефу ЦИА, египатском министру обавештајних служби и премијеру Катара на њиховом партнерству и посредничким напорима који су довели до ослобађања 84 држављанина Израела (жене и деца) из Појаса Газе, поред 24 страна држављанина, пренео је портал.
14:59 02.12.2023
13:46 02.12.2023
Више од 100 погинулих у израелском бомбардовању кампа Џабалија
Више од 100 људи погинуло је данас у нападу израелских снага на камп Џабалија, у централном Појасу Газе, наводи агенција WAFA.
Од ракетног удара који је погодио стамбену зграду погинуло је више од 100 људи, а десетине је повређено.
Под рушевинама има још страдалих, преноси палестинска новинска агенција и подсећа да ово није први масакр који су израелске снаге починиле у кампу Џабалија и другим деловима северне Газе.
Прошлог месеца више од 30 особа убијено је у нападу Израела на школу, која је повезана са Агенцијом УН за помоћ палестинским избеглицама у избегличком кампу Џабалија.
Претходно, више десетина палестинских цивила убијено је и повређено након што су израелски авиони у више наврата гађали стамбене објекте у области овог кампа.
Палестинска ТВ Ал Акса јавила је раније да је најмање 19 особа убијено у недељу у израелском нападу на стамбену зграду у избегличком кампу Џабалија у Појасу Газе.
Многи су повређени и превезени у болницу Насер.
Избеглички камп се налази у густо насељеном делу града Газе.
13:28 02.12.2023
По окончању примирја у Гази убијена 193 Палестинца, 650 рањено
Најмање 193 Палестинца су убијена, а 650 је рањено у Гази откако је примирје између Хамаса и Израела окончано у петак ујутро, изјавио је портпарол Министарства здравља Газе.
Израелска војска је јуче ујутру саопштила да је обновила борбена дејства против Хамаса у Појасу Газе и да њени авиони изводе серију ваздушних напада на циљеве те групе, пренео је Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала