- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Која је разлика између руске испоруке жита афричким земљама и западне помоћи

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаСкладиштење житарица
Складиштење житарица - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
Пратите нас
Брод који је превозио 25.000 тона пшенице из Русије стигао је у четвртак у Сомалију. Руски председник Владимир Путин такође је обећао да ће послати бесплатно жито и у Буркину Фасо, Зимбабве, Централноафричку Републику, Мали и Еритреју.
За разлику од бивших колонијалних господара, који житом отплаћују пљачку афричког континента, руска подршка афричким државама у житарицама је хуманитарног карактера, каже за Спутњик Африка кенијски економиста, професор Фредрик Онијанго Огола.
Према његовим речима, Русија никада није виђена као експлоататор Африке, за разлику од Велике Британије, чија је помоћ континенту несразмерна ономе што је у колонијалним временима опљачкала.
„[...] Велика Британија даје кукуруз или пшеницу или било какву другу донацију афричким земљама у којима је била колонизатор, то је као да враћате оно што сте узели. Али ми покушавамо да кажемо да су они заправо враћали кашиком, али узимали лопатом. А Русија ништа није узела“, приметио је Онијанго Огола.
Саговорник Спутњика Африка истакао је да западне земље намећу додатне услове за трансфер грантова и помоћи. Осим тога, чињеница да су Велика Британија и друге европске земље „класификовале афричке земље као економије са средњим дохотком“ не дозвољава им да дају много грантова, јер је фокус на земљама са ниским приходима.
Заузврат, руски одговор на хуманитарну кризу и проблем глади кроз грантове и помоћ значи да „људи виде Русију као више пријатељску према афричким земљама попут Сомалије него што би Запад био“, сматра он.
„Боље је пословати са неким ко вас сматра равноправним, а не са Западом, који гледа на Африканце као на млађу браћу, а они су старија браћа и испостављају услове. И мислим да је [руска испорука] добродошао потез“, рекао је стручњак.
У том смислу, Онијанго Огола је рекао да су „земље у развоју сигурније у рукама својих пријатеља попут Русије, Индије и Кине“.
Експерт је приметио да земље као што су Буркина Фасо, Сомалија и Мали, које добијају руско жито, пролазе кроз веома тешка времена и не треба потцењивати подршку њиховом народу.
Онијанго Огола је закључио да је питање глади, за разлику од људских права и правде, хитно.
Сомалијски министар информисања, културе и туризма Дауд Авеис рекао је за Спутњик Африка да је Сомалија „захвална на испоруци 25.000 тона житарица, што ће у великој мери користити хиљадама Сомалијаца погођених тренутним поплавама које су последица Ел Ниња“.
Владимир Путин је у јулу најавио да ће Москва обезбедити жито као хуманитарну помоћ за шест афричких земаља са листе Светског програма за храну.
Први руски бродови са по 25.000 тона пшенице кренули су за Сомалију и Буркину Фасо 17. новембра, рекао је руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев и додао да ће до 200.000 тона руске пшенице бити бесплатно отпремљено у Африку до краја године.
Испоруке руског жита у Африку - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
РУСИЈА
ИНФОГРАФИКА Русија ће до краја године доставити Африци 200.000 тона жита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала