- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: Хути извели напад на три комерцијална брода у Црвеном мору

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаИзлазак сунца на Црвеном мору
Излазак сунца на Црвеном мору  - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
Пратите нас
Сједињене Државе имају све разлоге да верују да су сва четири напада на три комерцијална брода у Црвеном мору извршили јеменски Хути, побуњеници из покрета Ансар Алах уз подршку Ирана,саопштила је Централна команда САД (ЦЕНТКОМ).
„Данас је било четири напада на три комерцијална брода у међународним водама у јужном Црвеном мору. Ова три пловила су повезана са 14 земаља… Имамо све разлоге да верујемо да ове нападе које су извели Хути из Јемен, у потпуности подржава Иран. Сједињене Државе ће размотрити све одговарајуће мере одговора у координацији са међународним савезницима и партнерима", наводи се у саопштењу команде на друштвеној мрежи Икс (раније Твитер).
Јеменски покрет Хути саопштио је да је његова морнарица напала два израелска брода - "Unity Explorer" и "Number Nine", наоружаним дроном и поморским пројектилом, након што су одбили упозорења њихове морнарице.
"Јеменски покрет Хути гађао је у недељу два израелска брода наоружаним дроном и поморском ракетом", рекао је портпарол јеменских Хута генерал Јахја Сари.
У саопштењу за јавност, портпарол је додао да су напади одговор на захтеве јеменског народа и позиве исламских нација да стану уз палестински народ.
Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је да два брода немају везе са Израелом.
Војска у Ходеиди, Јемен - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СВЕТ
Медији: Хути дроновима напали британски брод, реаговала америчка и израелска морнарица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала