- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Русија међу највећим извозницима чоколаде у свету

© Sputnik / Vladimir Viatkin / Уђи у базу фотографијаЗграда фабрике „Красни oктjабр“, где се производи „Аљонка“, најпознатија чоколада у Русији
Зграда фабрике „Красни oктjабр“, где се производи „Аљонка“, најпознатија чоколада у Русији - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
Пратите нас
Русија је порасла на 11. место на листи највећих светских извозника чоколаде у првих девет месеци 2023. године са приходом од 535 милиона долара, показују подаци са сајта УН Comtrade и Удружења предузећа кондиторске индустрије АСКОНД.
Немачка је предвидљиво остала светски лидер у извозу чоколаде, продавши је за 3,84 милијарде долара у наведеном периоду, забележивши раст од 13 одсто више него прошле године. На другом месту је Белгија са повећањем извоза за 1 одсто на 1,77 милијарди долара. Холандија је са порастом од 18 одсто на 1,66 милијарди долара са трећег места истиснула Пољску, чији раст продаје је био скромнији – за само 10 одсто - на 1,63 милијарде долара.
Следеће на листи извозника чоколадних деликатеса су Канада, Италија, Малезија, САД, Велика Британија и Швајцарска која заокружује првих десет.
Русија је порасла са 12. на 11. места током године, повећавши извоз у првих девет месеци ове године за 9 одсто на више од 535 милиона долара - 170 хиљада тона чоколаде.
„Ове бројке потврђују да извоз остаје једна од кључних области развоја руске кондиторске индустрије“, истакли су у АСКОНД-у.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала