- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стручњаци за финансије саветују које ствари увек треба бирати јефтиније

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
Пратите нас
Када је у питању трошење новца, није увек важно колико имате на рачуну. Чак и ако више зарађујете или имате значајну уштеђевину, то не значи да треба да трошите непромишљено.
Многи финансијски стручњаци упозоравају да то не радите и препоручују доношење свесних одлука о потрошњи које дају приоритет потребама над жељама.
Они су навели 10 ствари које би требало да бирате увек јефтиније:

Лекови

Ако су вам потребни лекови, размислите двапут о куповини најскупље опције. Можда ћете открити да генеричке опције односно замене, коштају мање, а подједнако су добре.
„Генеричке верзије лекова често садрже исте активне састојке као и њихови брендови, али су обично много приступачније“, указала је Ерика Кулберг, адвокат и стручњак за личне финансије.

Витамини и суплементи

Слично као што често можете добити јефтиније генеричке лекове без жртвовања квалитета, исто можете учинити и са витаминима и суплементима. Само обавезно проверите састојке и брендове унакрсних референци у сврху квалитета.
„Иако нисам медицински стручњак, ако неко може да добије витамин као што је Б12 у јефтинијем облику, онда би то требало да уради уместо да плаћа премију за витамин Б12 од неког другог“, рекао је финансијски стручњак Себастијан Јанија.

Намирнице

Намирнице и цене хране су суштински трошак, али ваш рачун за храну не мора бити огроман. Многи финансијски стручњаци би препоручили да не купујете најскупље састојке и да се одлучите за јефтинију алтернативу.
Како напомињу, намирнице без имена бренда обично ће бити најјефтиније.

Књиге

„Никада не бих рекла некоме да не купи књигу, али нема потребе да купујете најновије издање у тврдом повезу – навела је Ерика Кулберг.
„Прелазак на дигиталну верзију са е-књигом ће вам доследно уштедети новац чак и на најновијим издањима“, додала је она.
Други начин да уштедите новац на књигама је да их позајмите из јавне библиотеке.

Предмети за једнократну употребу

Све што морате често да мењате требало би да купите што је могуће јефтиније.
„Кад год је то могуће, волим да улажем у одећу или кућне ствари за које знам да ће трајати, али понекад морате да прихватите када је нешто изгубљен случај“, рекла је Кулберг.
На пример, ако желите да често мењате своју завесу за туширање верзија из великог ланца за малопродају ће бити једнако добра као и дизајнерска верзија. Ако знате да ће ваша деца просипати на ваш тепих и да ћете морати да га мењате сваких неколико година, идите на јефтинију опцију уместо инвестиционог комада.

Одећа за бебе

Још једна ствар коју треба купити што јефтиније да бисте уштедели новац је одећа за бебе.
„Бебе расту тако брзо и нова одећа ускоро престаје да им пристаје. Дакле, купујте јефтину одећу и не брините о квалитету“, саветује финансијски аналитичар Дајана Хауард.

Козметика

Козметика је још једна кључна област у којој можете смањити трошкове док и даље добијате оно што желите.
„Иако можда имате омиљену дизајнерску подлогу или руж за усне од којих никада нећете одступити, покушајте да пронађете алтернативу у дрогеријама“, навела је Ерика Кулберг.

Теретана

Трошкови чланства у теретани се заиста могу повећати, посебно ако рачунате на почетну накнаду за регистрацију и месечне трошкове. Дакле, ако желите да идете у теретану да бисте радили на својој кондицији, изаберите најјефтинију опцију која ће вам ипак дати оно што желите, преноси „Блиц бизнис“.

Чај и кафа

Осим ако немате омиљени бренд чаја или кафе који једноставно не можете да напустите, ваша куповина би требало да се односи мање на име, а више на састојке.

Аутомобили

Када су у питању аутомобили, желећете да пронађете прави баланс између цене, стања и квалитета. Али све док добро ради и служи својој сврси, вероватно вам је боље да купите јефтиније возило него скупље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала