- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски тенкови у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао у 58. дан. Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је да Израел проширује копнену офанзиву на сва подручја у Појасу Газе. Претходно је из Беле куће поручено да САД сматрају да је ликвидација руководства Хамаса корисна тактика за Израел.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:01 03.12.2023
Израел почео копнену операцију на југу Газе
Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви потврдио је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) почеле копнену операцију на југу Газе, док се, како је навео, копнене операције у северном делу Појаса Газе настављају.
Обраћајући се припадницима дивизије Газа на југу Израела, Халеви је рекао да су у суботу и данас убили команданте батаљона Хамаса, команданте чета и многе оперативце, пренео је „Тајмс оф Израел“.
„Јуче ујутро смо започели исто на југу Појаса Газе“, истакао је он.
Према његовим речима, копнена операција на југу Газе неће бити ништа мање опсежна од операције у северној Гази.
„Команданти Хамаса ће свуда сретати ИДФ“, навео је Халеви.
Он је нагласио да Израел има могућности да то уради на најтемељнији начин.
21:27 03.12.2023
Израел проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе
Израелска војска проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари.
Хагари је рекао да где год Хамас делује, ИДФ ће доћи, преноси Тајмс оф Израел.
Он је додао да је командант Хамасовог батаљона Шати убијен у данашњем ваздушном нападу на Појас Газе.
Хагари је навео да је командант Хамаса предводио борбе у области Шати, а под његовом командом су извршени планови за напад на Израел током масакра 7. октобра, пренео је Танјуг. Он је рекао да израелска војска даноноћно прати како би лоцирала где се налази руководство Хамаса у Појасу Газе.
„Циљ је да се елиминише свако од њих“, поручио је он.
20:59 03.12.2023
Израел: Два брода које су Хути напали немају везе са израелском државом
Два брода, које су јеменски Хути напали у Црвеном мору, немају везе са израелском државом, изјавио је данас портпарол изралеске војске Данијел Хагари.
„Ракете су данас испаљене на два комерцијална брода која нису повезана са државом Израел. Поновићу да буде јасно: без икакве везе са државом Израел“, рекао је Хагари и за напад окривио и Иран, који подржава Хуте, пренео је Ројтерс.
Он је навео да је један брод значајно оштећен и да постоји опасност да потоне, док је на другом причињена мања штета, пренео је Танјуг.
20:51 03.12.2023
Џабалија, Појас Газе  - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СВЕТ
Израел користи „јеванђеље“ за бомбардовање Појаса Газе
19:42 03.12.2023
Начелник Генералштаба израелске војске: Операција на југу Појаса Газе биће истог интензитета као на северу
Израелска операција на југу Газе биће истог интензитета као ранија офанзива на Хамас у северном делу палестинске енклаве, рекао је данас начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви.
„Борили смо се снажно и темељно на северу Појаса Газе, а сада то радимо и на југу Газе“, навео је Халеви у саопштењу, пренео је Ројтерс.
19:31 03.12.2023
Израел одбио захтев УАЕ да распореде пет осматрачких дронова у Појас Газе
Израел је одбио захтев Уједињених Арапских Емирата да распореде пет осматрачких дронова у Појас Газе да би надгледали возила која превозе опрему намењену пољској болници коју тамо оснивају.
У возилима није била хуманитарна помоћ, већ специјализована опрема за болницу, пренео је „Џерузалем пост“.
Током разговора са представницима различитих израелских владиних агенција, укључујући Координатора владиних активности на територијама (ЦОГАТ), Израелску обавештајну агенцију Шин Бет и друге безбедносне званичнике, представници УАЕ су тражили дозволу за распоређивање дронова како би осигурали безбедност пројекта болнице.
Међутим, обавештени су да, из безбедносних разлога, дронови не могу да уђу у Појас Газе, те су им дронови враћени, пренео је Танјуг.
18:54 03.12.2023
Протест у Дубаију: Позив на прекид ватре између Израела и Хамаса
Више од 100 активиста у Дубаи експо ситију, где се одржава овогодишњи самит УН о клими COP28, протестовало је данас, позивајући на прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.
Држећи транспаренте који позивају на прекид ватре и климатску деколонизацију, активисти су скандирали „Слободна, слободна Палестина“, преноси Ројтерс.
У саопштењу издатом данас, израелски генерални конзул у УАЕ Лирон Засланаки рекла је да њена земља делује у самоодбрани, дајући све од себе да избегне цивилне жртве.
18:46 03.12.2023
Војска у Ходеиди, Јемен - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СВЕТ
Медији: Хути дроновима напали британски брод, реаговала америчка и израелска морнарица
17:52 03.12.2023
Катар захтева међународну истрагу о израелским злочинима у Гази
Катар захтева тренутну свеобухватну и непристрасну међународну истрагу о ономе шта је премијер те заливске земље шеик Мухамед бин Абдул Рахман ел Тани описао као израелске злочине у Гази, јавила је данас катарска телевизија „Ал Џазира“.
Он је, такође, рекао да ће Катар наставити да улаже напоре за постизање још једног примирја и успостављање трајног прекида ватре у опкољеној енклави, пренео је Ројтерс.
Израел је данас појачао бомбардовање, након што је у петак прекинуто седмодневно примирје између израелских снага и Хамаса током којег је спроведена размена израелских талаца и палестинских затвореника, пренео је Танјуг.
17:49 03.12.2023
16:56 03.12.2023
Бела кућа: Ликвидација руководства Хамаса је корисна тактика
Израел намерава да ликвидира руководство радикалног палестинског покрета Хамас и САД то сматрају корисном тактиком, изјавио је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће.
По његовим речима, ликвидација руководства смањиће могућности (Хамаса) да води операције.
„И то је оно на шта је Израел фокусиран… Мислимо да је то корисна тактика“, одговорио је Кирби на питање да ли Вашингтон сматра реалним „циљ Израела да уништи Хамас“.
„Из сопственог искуства знамо да нисте увек у стању да уништите идеологију, али дефинитивно можете да отежате групи да изводи операције, обуку, проналази ресурсе, планирају и изводе напада тако што ћете елиминисати њено вођство. Наравно, неопходно је елиминисати изворе њиховог финансирања. Ми смо увели санкције против самог Хамаса“, одговорио је Кирби.
16:40 03.12.2023
16:39 03.12.2023
Израелски авиони гађали су неколико положаја Хезболаха на југу Либана, као одговор на нападе тог покрета у пограничној области.
Према наводима израелске војске, на север Израела са територије Либана испаљене су ркете, а израелске снаге одговориле су артиљеријском ватром.
16:33 03.12.2023
Портпарол владе у Гази изјавио је за „Ал Џазиру“ да је у претходна 24 сата убијено више од 700 Палестинаца у Појасу Газе.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је број погинулих у израелским ваздушним ударима премашио од 7. октобра 15.500. Рањено је, према тим наводима, више од 41.000 људи.
16:09 03.12.2023
Војска у Ходеиди, Јемен - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СВЕТ
Медији: Хути дроновима напали британски брод, реаговала америчка и израелска морнарица
15:51 03.12.2023
15:50 03.12.2023
15:49 03.12.2023
15:47 03.12.2023
Иран упозорава: Уколико се наставе ратни злочини у Гази, рат ће се проширити
Иран је упозорио на „израелску ратну експанзију у региону“ уколико „израелска војска настави да чини ратне злочине над Палестинцима“ у опкољеном Појасу Газе и окупираној Западној обали.
Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом о израелским нападима на Појас Газе, саопштило је Министарство спољних послова Ирана.
„Ако се не зауставе ратни злочини које израелски режим чини у Гази и на Западној обали, обим рата у региону ће се вероватно продубити и проширити“, поручио је Абдолахијан, пренела је Анадолија.
15:47 03.12.2023
Тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан позвао је и Израел и Хамас да се придржавају међународног хуманитарног права и да омогуће испоруку хуманитарне помоћи за Појас Газе.
Кан је, након четвородневне посете југу Израела и окупираној Западној обали, рекао да цивили у Појасу Газе хитно морају да добију приступ храни, води, лековима и медицинском материјалу у потребном обиму, пренео је Ројтерс.
Кан је рекао да је понудио Израелу помоћ суда у истрази злочина које је починио Хамас током напада 7. октобра, иако та земља није чланица суда са седиштем у Хагу и не признаје његову јурисдикцију.
Такође, позвао је Израел да учини све што може да заштити цивиле у Појасу Газе током напада на Хамас, као и да заустави нападе израелских насељеника на Палестинце на окупираној Западној обали.
„Кредибилне тврдње о злочинима током актуелног сукоба треба да буду предмет благовремене независне истраге“, рекао је Кан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала