- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: САД ће остати без новца за Украјину до краја године

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteАмерички Капитол у Вашингтону
Амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће остати без средстава за подршку Украјини у наредним недељама ако Конгрес не предузме мере, саопштила је директорка Канцеларије за буџет Беле куће Шаланда Јанг.
Прекид испорука америчког оружја у Украјину, који се може догодити до краја године, ако Конгрес не одобри додатно финансирање, повећаће вероватноћу победе Русије, изјавила је Јанг у писму председнику Представничког дома Мајку Џонсону, преноси Франс Прес.
Она је у писму лидерима Конгреса навела да је забринутост за наставак америчке подршке Украјини порасла је након вишемесечних сукоба у Конгресу око владине потрошње, укључујући војну помоћ Украјини.
"Не постоји магични ћуп за финансирање. Нестало нам је новца, и скоро нам је понестало времена", упозорила је Јанг.
Јанг је подсетила да је све, осим око три одсто војног финансирања, потрошено до средине новембра.
Од 111 милијарди долара које је Конгрес до сада одобрио за подршку Украјини, Министарство одбране је искористило 97 одсто свог буџета од 62,3 милијарде долара за Украјину, према Белој кући.
Према информацијама портала „Волстрит џурнал“, писмо представља једну од најснажнијих порука Беле куће Конгресу када је реч о помоћи Кијеву.
Како је Бела кућа раније саопштавала, средства која је Конгрес САД договорио за Украјину су на измаку, због чега се обим пакета помоћи поступно смањује.
Амерички председник Џозеф Бајден је тражио од Конгреса да одобри пакет помоћи у износу од готово 106 милијарди долара, који укључује 61 милијарду за Украјину, затим за Израел и друге потребе, али се суочио са противљењем, јер републиканци условљавају подршку доношењем закона којим би се зауставио прилив миграната преко америчко-мексичке границе.
Конгрес је већ издвојио 111 милијарди долара за помоћ Украјини, укључујући 67 милијарди долара за финансирање војних набавки, 27 милијарди за економску и цивилну помоћ и 10 милијарди за хуманитарну помоћ.
Бајденова администрација је саопштила да је последњих седмица успорила темпо слања поједине војне помоћи Украјини у покушају да продужи испоруке док Конгрес не одобри додатна средства.
У емисији „Од четвртка до четвртка“ погледајте како Запад чини све да победа Русије буде већа:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала