- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: САД и Британија направиле план украјинске офанзиве користећи друштвене игре

© Fotolia / VadymvdrobotГејмер
Гејмер - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Британија помогле су Украјини да направи план контраофанзиве уз помоћ серије војно-тактичких игара, преноси Вашингтон пост, позивајући се на разговоре са више од 30 високих званичника из Украјине, САД и европских земаља.
Према писању листа, америчка, британска и украјинска војска одржале су осам војно-тактичких друштвених игара у првим месецима 2023. године у бази америчке војске у Висбадену (Немачка).
Планери су вежбе извели користећи специјализовани софтвер за ратне игре и таблице Ексел, а понекад су једноставно померали фигуре на мапи, наводи лист.
Високи званичници, укључујући генерала Марка Милија, тада шефа Заједничког штаба америчких снага, и генерал-пуковника Александра Сирског, команданта украјинских копнених снага, присуствовали су једном броју симулација и били су упознати са резултатима.
Према речима саговорника листа, упркос заједничком плану кампање, стране се нису слагале око стратегије, тактике и рокова реализације. Конкретно, америчка војска је заговарала циљану офанзиву украјинских снага дуж јужне осе и сматрала је да је механизовани фронтални напад на руске линије изводљив са трупама и оружјем које је поседовала Украјина. Пентагон је такође желео да офанзива почне средином априла, пише лист.
Украјинска војска од 4. јуна предузима неуспешне покушаје да крене у контраофанзиву. Како је 5. октобра рекао руски председник Владимир Путин, Кијев је за четири месеца изгубио преко 90.000 људи и више од 550 тенкова. Руска страна је више пута истицала да контраофанзива није донела значајније резултате.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински медији: Зеленски заобилази Залужног у издавању команди војсци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала