Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пробни балон за Србију: Европска унија или Косово и Метохија

© AP Photo / Darko VojinovicКосово
Косово - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Европска унија зна да се Србија неће одрећи Косова и Метохије зарад европског пута тако да сам уверен да је ова прича око уграђивања Охридског споразума у поглавље 35 више нека врста пробног балона, оцена је политиколога Стевице Деђанског.
Уколико Европска унија остане при ставу да од Европске комисије затражи да се у поглавље 35 уврсти у потпуности Охридски споразум, који Србија није у потпуности прихватила нити потписала логично се поставља питање да ли би то био крај пута Србије ка европским интеграцијама.

Пробни балон за Београд

Професор др Стевица Деђански из Центра за међународну сарадњу каже да уколико су ове најаве испоставе као тачне Србија ће изабрати сасвим сигурно – Србију а ЕУ ће показати да Србију не жели у свом јату.
„Постоје две опције: да се на власт у Србију доведе неко ко ће продати Косово и Метохију зарад европског пута. Друга опција је да у овој садашњој поставци политичких снага тако нешто није могуће да се уради или деси,“ уверен је Деђански.
Уколико пак, наставља он, ЕУ буде на томе инсистирала и покушала да са речи пређе на дело, онда је јасно да ми ту нема шта да тражимо.
„Склон сам томе да верујем да ЕУ ово неће поставити као услов. Наравно, очекује се да нас притискају али не мислим да ће урадити ово што најављују. Мислим да то неће ставити на дневни ред зато што ће на тај начин Србију и грађане Србије само одбити још више од пута ка ЕУ. Ако им је то циљ, онда ће урадити ово а ако није покушаће неким другим стварима да нас притисну да наш став што више отупимо и да дођу до свог крајњег циља,“ верује саговорник Спутњика.

ЕУ зна да се Србија неће одрећи КиМ

Деђански подсећа да је Србија Охридски споразум примила к знању и рекла да ће га размотрити, али да није на њега ставила потпис, тако да не може, као што поједини у ЕУ али и код нас тумаче, да се каже да смо ми тај споразум прихватили.
Заставе Србије и ЕУ у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СРБИЈА
Запад прави кључну грешку: Уцењују Србију - лако може да се деси да остану без ње
„Они не крију крајњи циљ а то је да ми признамо Косово и Метохију што ми нећемо да урадимо. Тако да са постављањем ултимативног става неће ништа постићи, јер Србија ће изабрати КиМ,“ каже Деђански.
Он истиче да и европски стратези то добро знају, и зато више је склон томе да је ово можда неки пробни балон који је пуштен да виде нашу реакцију него што мисле да тиме могу нешто да постигну.
„Не верујем да ће ту баш да до тога дође и да ће одлука бити једногласна иако има држава које су подржале немачко –француски план који се сада назива Охридским иако не признају КиМ. То не значи да ће оне сада подржати ову намеру ЕУ. Осим њих има и других држава које су на нашој страни попут Мађарске или Словачке која сигурно не би гласала за нешто што нама не иде у прилог,“ оцена је Деђанског.

Охридски споразум нисмо прихватили

Никаквог смисла немају, закључује Деђански, инсинуације да смо ми пристали још у Охриду да овај споразум постане део преговарачког поглавља са ЕУ, јер да је тако то би значило и да смо споразум прихватили и онда све ово што се дешава не би имало смисла.
Иначе, председник Србије Александар Вучић је подсетио да постоје ствари које Србија може да имплементира из Охридског споразума, додајући да је то небројено пута рекао и Емануелу Маркону и Олафу Шолцу и свима другима, као и што је рекао да је апсолутно немогуће пристати на одредбу тог споразума а то је чланство Косова у УН.
Он је поручио да није могуће Охридски споразум у целини уврстити у поглавље 35 јер би се тиме де факто затворила врата за Србију.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
СРБИЈА
Вучић: Лавров је рекао истину – како је Запад варао Србију после Бриселског споразума
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
СРБИЈА
Вучић: ЕУ би дефакто затворила врата за Србију ако Охридски споразум уврсти у поглавље 35
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала