- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„У ЕУ само без страног фактора“: Представници Српске учествују сутра на форуму БиХ и ЕУ у Бриселу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Босна и Херцеговина не може у Европску унију са странцима. Са овим ставом ће представници Републике Српске пред европске званичнике на Другом политичком форуму у Бриселу на високом нивоу између ЕУ и БиХ. Инсистираће на реформи Уставног суда БиХ и затварању канцеларије високог представника.
У Брисел су отпутовали лидери политичких странака који чине власт на нивоу БиХ, делегације Савета министара и Влада Републике Српске и Федерације БиХ.
„БиХ може ући у ЕУ само без страног фактора. То значи да нема ни високог представника, ни правног ни лажног, а ни страних судија. Ако опет одступе од тога, онда не могу говорити да је Српска та која кочи процесе. То раде странци и то је већ јасно“, рекао је председник Српске Милорад Додик.
„Желимо реформу Уставног суда, да желимо Закон о Уставном суду и да желимо да у Уставном суду не парципирају странци. Тврдимо да је значајно важно да ОХР оде из БиХ и да се омогући да БиХ функционише на принципу слова Дејтонског споразума“, изјавио је заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.
Федерални партнери у власти на ниву БиХ имају свој договор. Усагласили су ставове по питању измена Изборног закона БиХ, али их нису предочили партнерима из Српске, пише РТРС.
Са СНСД-ом „тројка“ ломи копља о седишту Апелационог одељења Суда БиХ и реформе Уставног суда . Бошњачки партнери изричито одбијају договор о одласку страних судија, иако признају да би то отворило врата БиХ ка преговарачком статусу.
„СНСД је поставио неке своје услове где тражи да се у пакету решава Закон о судовима и Закон о спречавању прања новца. Дакле уз Закон о спречавању сукоба интереса, сматрам да би то био довољан искорак који би нам омогућио да добијемо одлуку Европске комисије о отварању преговора БиХ са ЕУ. Имамо сад у овој варијанти да ми блокирамо. Јер ми не желимо да пристанемо на компромис“, изјавио је премијер Федерације БиХ и председник СДП-а Нермин Никшић.
Али, европски званичници оптужују Републику Српску да се испречила на европском путу БиХ. Све због заједничког циља Брисела и Бошњака да задрже странце, каже Сташа Кошарац.
Представници Српске очекују да ће Форум у Бриселу показати да ли је Европа спремна да поштује права Републике Српске.
„Српска је показала спремност да се троје страних судија бира у Представничком дому односно у Парламенту БиХ, а остали избор судија у Парламентима ентитета, али Бошњаци не желе јер они штите само њихове интересе. Док не престане тиранија Уставног суда, ми не можемо постати ни чланица ЕУ нити можемо говорити о слободној демократској земљи“, изјавио је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.
Март 2024. године је рок који је Европска комисија поставила пред БиХ за испуњење кључних европских приоритета. Направи ли у наредна три месеца потребан помак, БиХ ће добити статус преговарача о придруживању Унији. Колико је близу или далеко, биће познато после Политичког форума у Бриселу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала