- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Време криптовалута тек долази: Ближи се крај шпекулативне фазе, спрема се експлозија

© Фото : Pexels/Photo by Worldspectrum Криптовалуте
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Након што се вредност криптовалута као што су биткоин, етер и многе друге стрмоглавила у кратком временском периоду, као и након пада критпо-берзе FTX, могла су се чути различита мишљења о томе како је време криптовалута и брзог богаћења у крипто свету завршено. Да ли је баш тако?
Упркос критикама и скептичним размишљањима, критповалуте не само да нису пропале, већ су добиле нови замах који би вредност биткоина могао да катапултира на чак 100.000 долара. Многи стручњаци су пре две године предвиђали да ће биткоин достићи 100.000 долара, али је почетком новембра 2021. биткоин порастао на 69.000 долара, након чега је уследио велики пад.

Крај шпекулативне фазе

Крајем 2022. године за један биткоин се добијало око 15 хиљада долара, али данас се за исту количину може зарадити више од 40 хиљада. Ова криптовалута, као и многе друге, укључујући етер, поново је у периоду раста и само је питање на којем ће се нивоу зауставити.
Према речима Паскала Готјеа, извршног директора „Леџера“, ово је била година у којој се тржиште припрема за период бикова, односно за велики раст који се очекује 2024, а можда и 2025. године.
На исти начин размишља и Дејвид Маркус, генерални директор „Лајтспарка“ који се у интервјуу за Си-Ен-Би-Си осврнуо на ситуацију са FTX, али и са „Бинансом“, чији је извршни директор недавно признао кривицу за криминалне оптужбе са којима се суочава. Он сматра да тржиште и индустрија сада коначно могу да заврше са шпекулативном фазом, мада не у потпуности, и фокусирају се на саму технологију и проблеме које она може да реши у свету, уместо да буду само велики дигитални казино у коме људи тргују.

Биткоин би већ следеће године могао да оде на 125.000 долара

Један позитиван корак у овом правцу је фонд којим се тргује на берзи (ЕТФ), заснован на биткоинима. Ако такав фонд добије зелено светло, могао би да привуче традиционалне веће инвеститоре који су до сада избегавали криптовалуте. Такав фонд би могао да означи прекретницу за биткоин.
Други важан фактор потенцијалног новог раста биткоина је тзв. bitcoin halving (преполовљивање биткоина), процес који се понавља сваке четири године, током којег се профит крипто-рудара смањује за половину. Сваки пут пре овог процеса дошло би до повећања цене ове криптовалуте.
Док се све чешће помиње граница од 100.000 долара, компанија „Матрикспорт“, која пружа саветодавне услуге за улагање у криптовалуте, каже да би до краја следеће године цена могла да достигне 125.000 долара. Поред фонда с којим ће се трговати на берзи и тзв. преполовљења, из ове компаније помињу и наставак пада инфлације, а самим тим и пад каматних стопа што би све могло да утиче на повећање тражње на крипто-тржишту, пренео је Си-Ен-Би-Си.
Као и увек када су у питању криптовалуте, потребно је нагласити њихову волатилност и непредвидљивост и опрез при трговању. Увек треба имати на уму честе савете финансијских стручњака када су у питању биткоин, етер и друге криптовалуте – ако већ размишљате о улагању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала