- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макар један дан у години: Папа Фрања жели да уједини све хришћане

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Пратите нас
Папа Фрања је на недавно одржаном састанку са ватиканским теолозима изразио жељу да сви хришћани славе Васкрс заједно на трајној основи, пише портал „Кат.нет“.
Поглавар Римокатоличке цркве подсетио је да се 2025. године навршава 1.700 година од првог Васељенског сабора на којем је утврђено време празновања Васкрса, те да би сви хришћани стално требало заједно да славе тај дан.
Он је истакао да 2025. године Васкрс пада на исти дан и у западном и у источном календару.

„Било би дивно када би то био конкретан почетак трајног заједничког празновања Ускрса“, казао је папа.

Обраћајући се представницима Међународне теолошке комисије Ватикана, папа Фрања је такође позвао да се „поново отвори Никејски сабор“, пише портал.
Како објашњава „Независима газета“, управо 2025. године датум православног Ускрса, који се рачуна по александријској пасхалији (посебан систем рачунања по јулијанском календару који је први пут предложен око 277. године), поклопиће се са датумом католичког Ускрса који се рачуна према грегоријанском календару који је на снази од 1583. Основни принцип за рачунање датума празновања Ускрса, према одлукама са Никејског сабора, био је да се он празнује прве недеље после пуног месеца након пролећне равнодневнице, али увек после јеврејске Пасхе. За датум пролећне равнодневнице одређен је 21. март. Међутим, у основи александријске пасхалије је распоред младог и пуног месеца, који се заснива на 19-годишњем метонском циклусу (временски период од 6.939 дана 14 сати и 15 минута). А у грегоријанској пасхалији, са приближно истим прорачунима, постоји концепт и „соларне“ и „лунарне“ „једначине“. Због те разлике, датуми празновања Ускрса код православаца и католика могу се разликовати скоро месец и по дана.
 Патријарх Московски и све Русије Кирил и папа Фрања  - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
РУСИЈА
Ипак, ништа од сусрета руског патријарха и папе: Фрања отказао посету Дубаију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала