- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски превозници прете интензивирањем протеста на граници са Украјином

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNКолона теретних камиона на пољско-украјинској граници
Колона теретних камиона на пољско-украјинској граници - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Пратите нас
Пољски превозници који блокирају границу са Украјином тражећи враћање система дозвола за украјинске превознике дају влади времена да реши проблем до четвртка, након чега ће интензивирати протест, изјавио је представник Одбора за заштиту превозника и послодаваца Томаш Борковски за радио РМФ ФМ.
„За сада не намеравамо да прекинемо блокаду, дајемо нашој влади времена до четвртка, а затим ћемо пооштрити протест“, рекао је он, не прецизирајући на какво интензивирање мисли.
Борковски је нагласио да је главни захтев демонстраната враћање дозвола за комерцијални превоз. Према његовим речима, након укидања дозвола, само у прошлој години у Украјини је отворено 12 хиљада транспортних предузећа.
Пољски превозници већ месец дана блокирају контролне граничне прелазе са Украјином, протестујући због укидања система издавања дозвола за међународни превоз робе.
Пољски превозници су почетком новембра почели да блокирају прелазе на граници са Украјином, јер су изгубили у конкуренцији са украјинским колегама, писао је „Политико“. Они траже да се изједначе њихова права са правима возача камиона из суседне републике, који су добили више привилегија након почетка специјалне војне операције. Пољски возачи траже да се укину олакшице које је ЕУ дала Украјини, да се уведу комерцијална ограничења за превознике из суседне државе, ограничи њихов број и да се укину дозволе издате украјинским транспортним компанијама након 24. фебруара 2022. године.
Раније је саопштено да пољски превозници пропуштају у Украјину камионе са хуманитарном и војном робом. Колона камиона на пољској страни границе достиже 50 километара.
Тенк Т-62 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Пољски превозници блокирали испоруку војног терета Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала