- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Бразилу разбијен илегални ланац, оружје вредно 225 милиона евра долазило из Хрватске и Словеније

© AFP 2023 / TERCIO TEIXEIRAБразилска полиција, илустрација
Бразилска полиција, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Пратите нас
Бразилска полиција разбила је милионски ланац илегалне трговине оружјем из Европе у Јужну Америку, објавило је бразилско министарство правосуђа. Како наводе, компанија са седиштем у Асунсиону у Парагвају наводно је увезла хиљаде пиштоља, пушака и муниције од неколико европских произвођача у Хрватској, Турској, Чешкој и Словенији.
У саопштењу се каже да је оружје вредно око 225 милиона евра. Наводно је увезено из Европе у Парагвај, а онда је препродавано групама посредника који су оперисали на граници између Бразила и Парагваја, а који су га затим препродавали моћним криминалним фракцијама у Бразилу.
Истрага је започела 2020. године у полицијској станици у Виторији да Конквиста на североистоку Бразила где су ухапшене две особе с 23 пиштоља хрватског порекла и две пушке са муницијом и патронама.
Након тога бразилска полиција је покренула операцију кодног имена „Ђаково“ која је открила вишемилионски ланац незаконите трговине ватреним оружјем из Европе у Јужну Америку.
Како наводи бразилско министарство правосуђа, у раздобљу од три године компанија коју истражују увезла је око 43.000 комада оружја у Парагвај вредног 1,2 милијарде бразилских реала, односно око 225 милиона евра, пренео „Јутарњи лист“.
Како наводи полиција, током тог раздобља извршено је 67 претреса па је на територији Бразила заплењено укупно 659 комада оружја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала