- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Израел би могао да потопи тунеле Хамаса у Појасу Газе

© AFP 2023 / AHIKAM SERIИзраелски војници улазе у тунеле палестинског покрета Хамас у Појасу Газе
Израелски војници улазе у тунеле палестинског покрета Хамас у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Пратите нас
Израелске власти разматрају могућност потапања морском водом система подземних тунела у којима се, како сматра израелска војска, крију борци палестинског покрета Хамас, што би могло довести до еколошке катастрофе и додатно погоршати ситуацију са слатком водом у енклави, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији.
Према информацијама портала, Израелске одбрамбене снаге су средином новембра завршиле постављање пет пумпних станица у близини избегличког кампа „Ел Шати“, које могу да пумпају воду из Средоземног мора и поплаве тунеле у року од неколико недеља.
Израелске власти још нису донеле коначну одлуку о оваквом кораку, а такође су подељена и мишљења у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена, коју је Тел Авив обавестио о таквој могућности.
С обзиром на то да је степен водонепропусности тунела нејасан, готово је немогуће израчунати утицај покушаја њиховог плављења на тло и подземне воде, нити сазнати шта ће бити са водоводним и канализационим системом у енклави. Осим тога, постоји могућност да због поплава и земљу могу да доспеју опасне материје које се вероватно налазе у тунелима, чија би дужина могла да износи и до 500 километара.
Како примећује „Волстрит џурнал“, неки бивши амерички званичници сматрају да би таква мера могла да доведе Бајдена и његову администрацију у тешку ситуацију и доведе до осуде целог света.
Притом, за време потребно да се тунели поплаве, милитанти који се тамо крију моћи ће да их напусте. Према мишљењу једног бившег агента ЦИА, плављење тунела у дугорочној перспективи може да примора Хамас да их напусти, али ако се у њих пусти слана вода, „то би могло да погорша хуманитарну кризу“ у енклави.
Солдат стоит в тоннеле, вырытом, по словам израильской армии, боевиками ХАМАС - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Како изгледају „тунели“ Хамаса /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала