- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Црвени аларм за Црну Гору – поражавјући резултати ученика на ПИСА тесту

CC0 / Unsplash/Greg Rosenke / Девојчица ради задатак из математике
Девојчица ради задатак из математике - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
Пратите нас
Након што су ученици из Црне Горе на прошлогодишњем ПИСА тесту завршили на последњем месту и били гори у односу на тест из 2018. године, председник Црне Горе Јаков Милатовић изјаво је да је то црвени аларм за целу земљу, посебно за Владу и Министарство просвете.
Да ли недостатак просторних капацитета може бити један од узрока што ђаци из Црне Гори нису били добри на тестирању, односно лошег резултата које постижу, Милатовић је казао да је видео да се скоро ништа није негде набоље променило у контексту резултата које деца постижу на ПИСА тестирању.
"То је заиста један црвени аларм за целу Црну Гору. Ја мислим да је то, пре свега, резултат једне небриге која је постојала у школству у Црној Гори. Имам велика очекивања од ове владе, од тренутне министарка Анђеле Јакшић Стојановић, да се ухвати у коштац са свим овим нагомиланим проблемима зато што Црна Гора може да крене напред само уколико наше школство крене напред. А покретање нашег школства напред значи додатну бригу о просторним капацитетима, додатну бригу о наставном кадру и наравно, пре свега, додатну бригу о нашим ученицима и школама", рекао је Милатовић.
Истиче да је потребна реформа школства, не она реформа, реформе ради.
"Потребна нам је реформа резултата и напретка ради коју морају спровести стручни људи. Она у потпуности мора да буде деполитизована и у циљу унапређења школства и унапређења друштвеног развоја у Црној Гори. Јер кичма друштвеног развоја су управо наше школе, које су у претходном периоду биле у једном стању велике небриге", рекао је Милатовић који је присуствовао прослави Дана ОШ "Октоих" у којој је он завршио прва три разреда, пренео је портал подгоричког Дана".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала