- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мадуро наложио формирање 24. државе Венецуеле

© AP Photo / Ariana CubillosПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
Пратите нас
Председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је парламент земље да донесе закон за заштиту спорне територије Гвајана-Есекибо, којим би се западно од реке Есекибо основала нова венецуеланска држава и најавио хитно активирање плана социјалне помоћи за целокупно становништво ових крајева, попис и издавање докумената.
„Један од главних циљева органског закона о заштити Гвајане-Есекибоа је да се оствари ово решење које је сан многих генерација Венецуеланаца и да се једном заувек формира држава Гвајана-Есекибо, 24. држава Венецуеле“, рекао је Мадуро током седнице Федералног савета владе.
Као привремену законску меру за интеграцију новог региона Мадуро је предложио председнички указ о успостављању „Зоне интегралне одбране Гвајана-Есекибо“, чији ће текст бити објављен у среду у службеном листу.
Мадуро је, такође, позвао нафтне компаније које послују у неделимитираном мору да престану са радом у року од три месеца, али је додао да је отворен за преговоре.
Такође је предложио широком кругу сународника да размотре и успоставе строго правило о забрани рада са компанијама које раде на поморским нафтним платформама по концесијама које је издала Гвајана.
Венецуеланска национална нафтна и гасна корпорација, ПДВСА, добила је од председника наредбу да одмах успостави регионалну пословницу ПДВСА-Есекибо и одмах почне да издаје оперативне дозволе за истраживање и развој нафте, гаса и рудника широм Есекиба.
Зона источно од реке Есекибо, која је последњих 100 година била саставни део Гвајане, биће подељена на три развојне зоне и њоме ће се управљати, према речима шефа државе, из венецуеланског града Тумеремо у држави Боливар. За начелника војног и административног штаба Гвајане-Есекибо привремено је постављен генерал-мајор Родригез Кабељо.
Спор Венецуеле око територије Есекибо са Великом Британијом и суседном Гвајаном траје још од XIX века. Влада Венецуеле појачала је напоре да ову територију врати у састав земље након што су гвајанске власти почеле да предају нафтним компанијама минералима богата подручја спорних нафтних налазишта.
Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
СВЕТ
Одржан референдум у Венецуели: Изгласано припајање Есекиба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала