- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Није одржан главни претрес у поступку против Додика и Лукића, одбијен захтев одбране, следи жалба

© Фото : РТРС/ЈутјубМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
Пратите нас
У Суду БиХ данас није одржан главни претрес у поступку против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Додик је након рочишта изјавио да расправа није почела јер је Суд БиХ одбио захтев одбране за премештање поступка у бањалучки Основни суд, али одбрана има рок од три дана за жалбу, те у том периоду не може почети главни претрес.
"Ми смо данас добили то решење, три дана истичу у понедељак и ми ћемо се тачно тад жалити", најавио је Додик.
Он је захвалио окупљеним представницима борачких организација и функционерима на подршци.
Додик је рекао да је процес против њега и Лукића политички.
Чињеница је, истакао је Додик, да је непостојећи странац у формалном смислу наметнуо неке одлуке и мењао законе, што је директан удар на Босну и Херцеговину и њен суверенитет.
Додик је рекао да је судија био коректан и да је уважио чињенице које су неспорне што се тиче закона, а да Кристијан Шмит, кога је назвао смрадом и амерички амбасадор Мајкл Марфи, за кога је рекао да је кретен, смишљају како да загорчају живот овој Босни и Херцеговини.
Поновио је да Република Српска жели уставну БиХ, али да не пристаје на ову БиХ Марфија и Шмита.
„Ако нас буду гонили, истераће нас из Босне и Херцеговине. Дакле, ми тражимо да се вратимо на Устав Босне и Херцеговине, да се поштује и ако он буде поштован и ми ћемо га поштовати“, рекао је Додик.
Поручио је да овакво понашање једног неизабраног странца, који одлуком мења закон и доведе до судског процеса, не постоји нигде у свету.
„Ако неко од правника у Федерацији БиХ и судија мисле да је то правно исправан посао, грдно се варају. Ако мисле да то није политичко, онда се још више варају. Дакле, Република Српска је јединствена у овом. Ево, изучавајући све те разне глупости везане за Шмита, видљиво је да је он, када су му почели честитати функцију високог представника, сам рекао да му не честитају јер треба да буде именован у Савету безбедности“, рекао је Додик и додао да има ту Шмитову изјаву.
То се, истиче, никада није десило.
„А он је покушао да глуми да је овде он високи представник. Сва је ствар у томе. Или имате, или хоћете уставну Босну или нећете. Немојте оптуживати никога, Републику Српску поготово не. Република Српска се неће прихватити да буде део колоније коју прихватају овде у Федерацији БиХ. Ми то нећемо. И то је нешто против чега ћемо се ми борити. Колонијална управа је давно прошла“, поручио је Додик.

„Република Српска једина на бранику демократије и демократичности“

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је поступак пред Судом БиХ против Додика Лукића, суђење Уставу БиХ и самој БиХ, који су покренули они који не желе добро тој земљи и мисле да се све силом може учинити.
„Република Српска је једини политички елемент или фактор у оквиру БиХ који стоји на бранику демократије и демократичности, принципа по којем мора да постоји одговорност домаћих институција, да су те институције изабран на демократски начин на слободним изборима и да су одговорне грађанима, а не намеснику који није прошао процедуру избора, а и да је прошао, не би имао право да намеће законе“, навела је Цвијановићева у изјави новинарима испред Суда БиХ.
Истакла је да процес против Додика и Лукића представља политички обрачун у којем је Кристијан Шмит злоупотребио правосудне институције.
Она је изразила наду да ће исход поступка ипак бити добар, а не онакав какав су наменили Шмит и други.

Шмит тврди да суђење Додику није политички процес

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републци Српскојније признат, кратко је данас коментарисао суђење председнику Републике Српске Милораду Додику и истакао да није мудро уплитати се у то, јер се оптужени бране да је реч о политичком процесу.
"Свима бих рекао изван БиХ, да ово није нормалан начин како се понашају људи у овој земљи, и увреде које користи Додик не одговарају нормалном обраћању људи у БиХ. Не бих волео да коментаришем тај правни случај, о томе мора да се изјасни суд. Није мудро уплитати се у то питање. Врло добро је познато искуство у одређеним земљама, уколико се нешто догађа што није примерено, ови што су оптужени се често бране тиме да су то политчки процеси", рекао је Шмит након дводневне седнице Управног одбора Већа за имплементацију мира (Пик)
Шмит тврди да суђење Додику није политички процес, већ је то, каже, процес у којем је Додик на суду.
"Не ради се о српском народу, није Република Српка на суду, није БиХ на суду. Ради се о Додику и он мора на пристојан начин да прихвати да се ради о непристрасном правосуђу и очекујем да овај случај и прође тако независно, и уколико неко није крив треба бити ослобођен од оптужби. Одлука је на суду. Немојте узимати за озбиљно све што чујете на суду од одбране", рекао је Шмит.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РЕГИОН
Главни претрес Додику и Лукићу у Суду БиХ, председник Српске дочекан аплаузом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала