- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши посланик украјинске Раде пронађен мртав - траг води у Кијев

CC BY-SA 4.0 / Sandlerdarina / Illia Kyva (cropped image)Украинский политический, государственный и общественный деятель Илья Кива
Украинский политический, государственный и общественный деятель Илья Кива - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
Пратите нас
Тело бившег посланика Врховне раде Иље Киве пронађено је у Подмосковљу. Траг води у Кијев. Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак по предмету убиство.
Тело познатог украјинског политичара пронађено је у Подмосковском Одинцову са прострелном раном.
На лице места се налазе припадници хитне службе.
Бројни украјински медији пишу ,,позивајући се на неименоване изворе да је Кива убијен у Подмосковљу у оквиру „специјалне операције Службе безбедности Украјине“. То исто тврди и Ројтерс, позивајући се на своје изворе.
Последњи пост на Телеграму посветио је краху политике Владимира Зеленског и позвао га да изврши самоубиство.
Он је познат по томе што је критиковао званични Кијев, због чега је затражио политички азил у Русији. У Украјини је оптужен за издају земље. Он је прошле године саопштио да су официри ФСБ и ГРУ спречили његово убиство. Планирали су да пуцају у Киву у Москви док је излазио из свог аутомобила. Убиство су требали да обаве бивши обавештајци једне блискоисточне земље који су у ту сврху допутовали у Русију. Бивши парламентарац је појаснио да своје потенцијалне убице није видео и за опасност која му прети сазнао је након завршене операције.
У новембру ове године, суд у Лавову осудио је Киву у одсуству на 14 година затвора уз конфискацију имовине. Проглашен је кривим за позиве на „агресивни рат“ и насилну промену власти, издају и јавну употребу комунистичких симбола. Бивши посланик је стављен на међународну потерницу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала