- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: У свету почела ера кардиналних промена у којој само суверена и јака држава може опстати

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПутин на инвестиционом форуму "Русија зове"
Путин на инвестиционом форуму Русија зове - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин се обратио на инвестиционом форуму "Русија зове!". Он је истакао да се Русија залаже за реалан демократски модел развоја глобалне економије.
„Желимо да формирамо нов, прави демократски модел, где ће заиста бити заступљена стварна и поштена конкуренција међу свим учесницима у економским активностима“, нагласио је руски лидер.
Он је у уводном говору казао да се у глобалном систему међународних односа дешавају неповратне промене, појављује се мултиполаран модел, истакавши да Сједињене Америчке Државе експлоатишу чак и савезнике и друге учеснике у економској делатности.
Запад покушава да вештачки одржава раст „глобалне периферије“, коју су навикли да користе као колонију, оценио је председник Русије.
„Елите западних земаља, оне које су се нашле на врху овог процеса, покушавају да га успоре, вештачки обуздају раст, како сматрају, на глобалној периферији коју су навикли да експлоатишу, искоришћавају као ресурс, као извор ренте, једноставно као колонију“, нагласио је руски лидер.
У свету је отпочела нова ера кардиналних промена, у којој само суверена и јака држава може опстати, поручио је Путин.

Запад руши систем економских односа

Руски лидер је такође навео да дејства Запада руше систем финансијских, трговинских и економских односа који се градио деценијама и у чијем грађењу је учествовао и сам Запад.
Он је напоменуо да се сада западне земље у економским односима понашају по принципу „свој-туђи“, где се „туђи може опљачкати“, а његова имовина блокирати, одузети или ликвидирати у диверзији, као што је то био случај са гасоводима „Северни ток“.
„Ето тако сада изгледа конкуренција у свету заснованом на правилима. Коме су потребна таква правила?“, упитао је руски председник.
Према његовим речима глобални систем економских односа пролази кроз фазу фундаменталних и неповратних промена повезаних са чињеницом да се досадашњи модел глобализације замењује мултиполарним моделом.
„Према експертима, у наредним годинама то ће довести до праве револуције која ће коначно поткопати монопол великих западних банака. А и оне саме, као што већ видимо, нису у најбољем стању. Бар неке од њих, то је сигурно“, оценио је Путин.

Русија испред свих држава ЕУ по темпу развоја

Председник Русије је приметио да је финансијски систем који се заснива на превласти долара и евра, као и плаћање искључиво преко западних банака и СВИФТ система дискредитован.
„Његово место данас успешно заузимају обрачуни у националним валутама“, истакао је он.
Према његовим речима, укидајући у Русији платне картице „виза“ и „мастер“,западни политичари су желели да натерају грађане Русије да пате.
„Али земља практично није ни приметила прелазак на национални платни систем“, рекао је Путин.
Такође је констатовао да по темпу раста Русија престиже све државе ЕУ, а израз „Русија-бензинска пумпа“ више не може да се примењује на земље.
Никоме неће поћи за руком да успори развој Русије, истакао је руски председник.

Има земаља које не подлежу притиску Запада

Како је навео, један број земаља не подлеже притисцима и шкргутању зубима са Запада и брани своје националне интересе.
„Упркос свакаквим спољним притисцима, шкргутању зубима, куцању по столу, шапутању на уво, постоје људи, лидери држава, притом моћних држава, који не подлежу овом (западном) притиску и руководе се првенствено сопственим националним интересима“, нагласио је Путин.
Многе стране компаније, упркос притиску својих чиновника, желе да послују у Русији, само су једноставно промениле назив, оценио је Путин и додао да слободно могу да раде и да Русија то подржава.

Москва спремна за сарадњу са Пекингом

Према речима руског председника Русија је спремна да сарађује са Кином у свим областима, укључујући војне технологије.
Он је истакао да се односи две земље развијају ефикасно у највећој мери и да ће робна размена ове године премашити 200 милијарди долара.
Први пут форум је одржан 2009. године. Ове године главна тема форума је "Живот без глобализације, обједињујући суверене економије".
Учествују представници руских власти, руског бизниса, инвеститори из Турске, Кине, Индије, афричких држава, Персијског залива, Блиског истока, Азије и другим земљама са којима Русија развија сарадњу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала