- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Саудијска Арабија договориле јачање сарадње у области одбране и борбе против тероризма

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаВизит президента РФ В. Путина в Саудовскую Аравию
Визит президента РФ В. Путина в Саудовскую Аравию  - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Москва и Ријад договорили су јачање сарадње у одбрамбеној сфери ради испуњења заједничких циљева обе земље, наводи се у заједничкој декларацији две земље након јучерашње посете руског председника Владимира Путина Саудијској Арабији, објављеној на сајту Кремља.
„Стране су потврдиле своју тежњу ка јачању тренутне сарадње и координацију у области безбедности по свим питањима од узајамног интереса, укључујући борбу против криминала у свим облицима, борбу против тероризма и екстремизма, као и њихово финансирање и размену информација у циљу супротстављања терористичким организацијама на начин да се осигурају безбедност и стабилност две државе“, поручено је у изјави.
Такође, у изјави се наглашава да ће две земље радити на проширењу сарадње која подразумева нафту и гас, технологије, судски систем, туризам, спорт.
Поред тога, истиче да је Русија захвална Саудијској Арабији за хуманитарне и политичке напоре поводом украјинског сукоба, укључујући ослобађање затвореника.
У изјави је констатовано и да су две земље објавиле да се залажу за моментални прекид војних операција на палестинским територијама.
Москва и Ријад се такође залажу за испуњавање међународних резолуција, које подразумевају одлуку о постојању две државе ─ Израела и Палестине.
Путин и престолонаследник Мохамед бин Салман ел Сауд разговарали су и о обнављању дипломатских односа Ријада и Техерана и подвукли да је важно да Иран поштује мировни карактер његовог нуклеарног програма.
Руски председник Владимир Путин боравио је јуче у радној посети Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.
Посета руског председника Владимира Путина Уједињеним Арапским Емиратима - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РУСИЈА
Туш за усијане главе: Управо се одиграо један од најважнијих међународних догађаја у 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала