- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава на опасност: Снажна олуја на Црном мору могла је растурити украјинска минска поља

© Sputnik / Artur Lebedev / Уђи у базу фотографијаОлуја, Црно море
Олуја, Црно море - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Олуја, која се догодила у Црном мору крајем новембра, могла је да растури минска поља која је поставила украјинска војска, што представља велику опасност за цивилне бродове, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.
„Висина таласа достизала је девет метара. Та олуја, најјача у последњих неколико деценија, покидала је мреже и, највероватније, растурила минска поља која је поставила украјинска војска. То представља велику опасност за цивилне бродове", рекао је Попов у интервју за „Комсомољску правду“.
Он је напоменуо да се све то одиграло у данима када су у Бриселу амерички државни секретар Ентони Блинкен и украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба разговарали о питањима везаним за „отварање рута за пловидбу у Црном мору“ под маском наводне „бриге за будућност Украјине“.
„Американци и њихове марионете из Кијева ћуте о томе да су својим заједничким деловањем претворили црноморски басен у изузетно опасан регион за пловидбу, и то дуги низ година. То ће се негативно одразити на економију свих црноморских држава“, додао је Попов.
По његовим речима, ако се догоди нова трагедија, западна пропаганда ће по већ разрађеном шаблону за све оптужити Русију.
„Вашингтон и Лондон вероватно имају припремљену теорију завере за такав случај. Иначе, тамо озбиљно говоре о умешаности Русије у употребу некаквог климатског оружја – наводно смо ми сами изазвали супер олују“, нагласио је руски дипломата.
Како је закључио, ризици за пловидбу који се јављају у Црном мору још једном потврђују да циљеви специјалне војне операције које је Русија поставила немају алтернативу, а то су демилитаризација и денацификација Украјине.
Црноморску обалу је 26. новембра захватила олуја– најмоћнија у историји праћења. Брзина налета ветра на Криму достизала је 144 километра на сат. Хиљаде локалних становника тада је остало без струје, а било је и повређених. Причињена је громна материјална штета.
Миг-31 - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РУСИЈА
Путин упозорио: "Кинџали" чувају Црно море /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала