- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг: Кина спремна да посматра ЕУ као кључног трговинског партнера

© AP Photo / Jeff ChiuПредседник Кине Си Ђинпинг
Председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Кина је спремна да Европску унију сматра за кључног партнера у трговинској и економској сарадњи, приоритет у научно-технолошкој сарадњи и поузданог партнера у сарадњи у ланцима снабдевања и производним ланцима, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг.
Према његовим речима, Кина и ЕУ морају ојачати координацију унутар мултилатералних структура.
„Стране треба да ојачају сарадњу и координацију унутар мултилатералних структура, укључујући УН и Г20, и да се придржавају мултиполарности“, оценио је Си Ђинпинг на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Државној палати Дијаојутаи у Пекингу.
Он је додао да Кина и ЕУ не могу да смање сарадњу због постојеће конкуренције.
„Не можемо да посматрамо једни друге као ривале због разлика у режимима, не можемо да смањујемо сарадњу због постојеће конкуренције и не можемо да улазимо у конфронтацију због постојећих несугласица“, истакао је кинески председник.
У четвртак ће се у Пекингу одржати 24. самит Кина-ЕУ, на коме ће Кину представљати кинески премијер Ли Ћијанг, а Европску унију – председник Европског савета Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала