- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Срушио се хеликоптер, погинуло пет високорангираних војних лица

© Фото : Unsplash / SpacedezertХеликоптер – илустрација
Хеликоптер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Најмање пет особа је погинуло након што се војни хеликоптер срушио у Гвајани, саопштиле су вечерас Оружане снаге те земље.
Летелица је нестала са радара у среду, док је ишла изнад региона Есекибо.
Гвајанске власти су саопштиле да је седам високорангираних војних лица било на путовању ради посете трупама на граници са Венецуелом.
Бразилски портал Глобо навео је да су два члана посаде су преживела несрећу, али њихово стање још није познато јавности.
Локалне власти су јутрос навеле да регион пролази кроз "климатску нестабилност" и нема доказа да је хеликоптерска несрећа повезана са кризом између Гвајане и Венецуеле око региона Есекибо.
Тензије између две земље расту од венецуеланског референдума одржаног у недељу, на којем је више од 95 одсто бирача подржало владино полагање права на Есекибо.
Лидер Венецуеле Николас Мадуро је после референдума затражио од државне нафтне компаније да изда дозволе за експлоатацију у Гвајани и предложио да Народна скупштина усвоји закон којим би та област постала део Венецуеле.
У региону расте забринутост, док Гвајана своје трупе држи у високој приправности, а бразилска војска премешта више војника у погранични град Боа Виста, главни град државе Рораима, али и доводи више наоружаних возила.
Међутим, сваки војни упад Венецуеле ће бити логистички изазован, пошто би венецуелански војници морали да прођу кроз бразилску територију како би ушли у Есекибо због изазовног терена на другим местима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала