- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Бенјамин Нетанјаху - Sputnik Србија

УЖИВО Нетанијаху запретио Хезболаху: Ако покренете рат, Бејрут ће се претворити у Газу

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 62. дан. Одбрамбене снаге Израела настављају са операцијама у Појасу Газе — припадници израелске војске ушли су дубље у Кан Јунис, где нападају седиште Хамаса. Бела кућа саопштила је вечерас да Израел и Хамас нису близу постизању новог договора о хуманитарном примирју.
Како су јавили медији, у данашњим борбама погинуо је син израелског министра без портфеља и бившег начелника војске Гадија Ајзенкота. Израелска војска није дала прецизне детаље о погибији Гала Ајзенкота (25), осим да је убијен у борбама на северу Појаса Газе. Огласио се и премијер Израела Бењамин Нетанијаху који је упозорио Хезболах да не покрећу трећи либански рат са Израаелом, рекавши да уколико крену у окршај, да ће се "Бејрут претворити у Газу".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:24 07.12.2023
Нетанијаху запретио Хезболаху: Ако покренете рат, Бејрут ће се претворити у Газу
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху упозорио је данас Хезболах да не покрећу трећи либански рат са Израаелом, рекавши да уколико крену у окршај, да ће се "Бејрут претворити у Газу".
Ове речи дошле су након што је Хезболах у ракетном нападу убио човека старог 60 година, на северу Израела.
"Уколико се Хезболах одлучи да започне тотални рат, онда ће сами претворити Бејрут и Јужни Либан, који није далеко, у Газу и Кан Јунис. Одлучни смо да остваримо победу, а то ћемо урадити уз помоћ наше војске", рекао је Нетанијаху током посете седишту северне команде израелске војске, у друштву министра одбране Јоава Галанта и начелника генералштаба Херција Халевија, пренео је Џерузалем пост.
22:19 07.12.2023
ИДФ: Две ракете из Сирије активирале сирене на Голанској висоравни
Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да су две ракете, које су испаљене из Сирије, активирале сирене за ваздушну опасност у граду Буката на Голанској висоравни, пренео је Тајмс оф Израел.
Додали су да пројектили нису начинили штету пошто су пали у ненасељено подручје.
Из ИДФ-а наводе да је неколико ракета испаљено из Либана на насеља Штула, Малкија и Зарит.
22:19 07.12.2023
Хамас: Наше снаге за 72 сата уништиле 135 израелских војних возила
Хамас је, у целости или делимично, уништио 135 војних возила Израела у протекла 72 сата широм Појаса Газе, рекао је портпарол Хамаса, а преноси Ал Џазира.
Тврде да су убили и ранили десетине израелских војника експлозијама у тунелима и зградама.
Портпарол Хамаса је додао да је "велики број" израелских војника нападнут ракетама, као и да су ракете испаљене према градовима у Израелу.
21:12 07.12.2023
Бела кућа: Израел и Хамас нису близу постизања договора о новом прекиду ватре
Бела кућа је саопштила вечерас да Израел и Хамас нису близу постизању новог договора о хуманитарном примирју, након што се сукоб обновио прошлог петка, јавља Ројтерс.
Израел и Хамас су уз посредништво појединих земаља, пре свих Катара, постигли споразум о прекиду ватре који је ступио на снагу пре 13 дана и трајао седам дана.
Током седам дана, дошло је до ослобађања талаца које је отео Хамас, док је Израел пустио палестинске затворенике на слободу.
Међутим, нису сви таоци ослобођени, па је Израел поручио да ће још јачом жестином ударити на Хамас, док се не ослободе сви таоци и док се, како су поручили, не уништи Хамас. Процена израелских служби је да Хамас у заточеништву држи још 138 талаца, од 240, колико их је отето током напада Хамаса на југ Израела 7. октобра.
20:24 07.12.2023
Блинкен: Израел мора учинити више да заштити цивиле у Гази
Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је данас телефоном са израелским министром за стратешка питања Роном Дермером и поручио му да Израел треба да учини више да заштити цивиле у својој офанзиви на јужну Газу.
Блинкен је од Дермера затражио да омогући испоруку више хуманитарне помоћи у Гази и поздравио одлуку Израела да дозволи више горива у густо насељеној енклави, преноси Ројтерс.
"Одлука израелског ратног кабинета у среду увече да допусти испоруку више горива у Газу је добра, али Израел треба да учини више да заштити цивиле", рекао је Блинкен.
На трећем путовању на Блиски исток од напада Хамаса на Израел из Газе 7. октобра, Блинкен је прошле недеље извршио притисак на израелску владу да осигура да њена офанзива у јужној Гази не нанесе „масовне“ жртве какве је војна операција изазвала на северу.
19:39 07.12.2023
Син израелског министра Гадија Ајзенкота убијен у борбама у Појасу Газе
Син израелског министра без портфеља и бившег начелника војске Гадија Ајзенкота, убијен је у борбама у Појасу Газе, изјавио је данас лидер Партије националног јединства Бени Ганц.
Израелска војска није дала прецизне детаље о погибији Гала Ајзенкота (25), осим да је убијен у борбама на северу Појаса Газе, пренео је Ројтерс.

"Заједно са целим Израелом шаљем своју подршку Гадију и целој његовој породици. Сви смо посвећени томе да наставимо да се боримо за свети циљ за који је Гал умро", рекао је Ганц.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упутио је Гадију Ајзенкоту телеграм саучешћа.
Ајзенкот и Ганз су се придружили влади недуго након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра.
19:33 07.12.2023
Пентагон: Амерички дронови лете изнад Појаса Газе, помажу у потрази за таоцима
САД су наставиле да спроводе летове војних ненаоружаних дронова изнад Појаса Газе, да би помогле у потрази за локацијама на којима се налазе таоци које држи Хамас, саопштио је данас Пентагон.
Портпарол Пентагона Лиза Лоренс рекла је да САД настављају да пружају савете и помоц́ Израелу у напорима за проналажење и враћање талаца кући, пренео је Ројтерс.
Летови америчких дронова обустављени су током седмодневног примирја између Израела и Хамаса, које је прекинуто прошлог петка.
16:51 07.12.2023
Белгија ће забранити улазак насилним израелским насељеницима са Западне обале
Белгија ће забранити улазак израелским насељеницима са окупиране Западне обале умешаним у насиље над Палестинцима, изјавила је данас потпредседница белгијске владе Петра Де Сатер.
Она је казала да ће предложити да се Белгија заложи за забрану путовања насилним насељеницима Западне обале широм Европске уније, пренео је Ројтерс.
Агенција напомиње да је ЕУ осудила пораст насиља међу насељеницима од напада Хамаса на Израел 7. октобра, а ове недеље су Сједињене Америчке Државе почеле да уводе забране издавања виза за особе оптужене да су умешане у то.
Белгијски премијер Александар Де Кру у среду је рекао да ће Белгија радити са САД на санкцијама против појединаца који угрожавају мир на Западној обали.
16:32 07.12.2023
Израел је саопштио да недавно пуштени палестински тинејџер, који је био међу најмлађим затвореницима, не може да се врати у бившу школу у Јерусалиму најмање до средине јануара, јер мора да прође пробни школски притвор.
Ахмад Салајме (14) је по кратком поступку пуштен из притвора, заједно са десетинама других палестинских тинејџера током примирја од 24. новембра до 1. децембра, пренео је Ројтерс.
Његова породица види у забрани кршење његових права и подсећање на то како функционише израелска контрола над Палестинцима у Јерусалиму.
Агенција напомиње да је Салајме ухапшен у јулу, а полиција га је привела због бацања камења, тешких телесних повреда и причињене материјалне штете, када је и оптужен за тероризам, јер је наводно напао Израелце из политичких разлога. Дечак пориче да је починио било какву неправду.
Израелско министарство образовања саопштило је да ће Салејме бити задржан у школи најмање до 10. јануара, то јест до краја зимског распуста, који почиње 23. децембра.
"Ђаци који буду пуштени као затвореници неће учити у оквиру образовног система и биће редовно у пратњи службеника за условни рад", наводи се у саопштењу израелског надлежног министарства.
Сваки сличан случај потом ће бити подвргнут стручној процени, како би било утврђено да ли је прикладно да такви ученици наставе са школовањем.
16:14 07.12.2023
Шолц данас предводи паљење џиновске меноре у Берлину поводом празника Ханука
Немачки канцелар Олаф Шолц предводиће данас први пут паљење џиновске меноре поводом јеврејског празника Ханука испред берлинске Бранденбуршке капије, у знак солидарности са јеврејским народом два месеца после напада Хамаса на југ Израела.
Берлински рабин Јехуда Тајхтал рекао је, након што је благословио 10 метара висок, деветокраки свећњак, који је традиционално упаљен током осмодневног јеврејског празника светла, да је то историјски тренутак и да је порука јасна да ће се сви, како је навео, "заједно залагати за више љубави и више светла".
Многи су поздравили Шолцов гест, који долази у време када је немачка јеврејска заједница потресена порастом антисемитских напада од почетка рата у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.
Широм Немачке било су 994 антисемитска инцидента од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра до 9. новембра, што је просечно 29 дневно и представља пораст од 320 одсто у односу на прошлогодишњи дневни просек, према немачком Савезном удружењу за истраживање и информисање о антисемитизму.
16:10 07.12.2023
14:47 07.12.2023
Аустрија наставља испоруку помоћи Палестинцима
Аустрија је саопштила данас да ће прекинути обуставу помоћи Палестинцима, након што провером није утврђено да се средства користе за финансирање или промоцију тероризма.
Министарство спољних послова Аустрије навело је да нема назнака да су аустријски развојни пројекти које финансира Аустријска развојна агенција (АДА) злоупотребљавани за финансирање или промоцију тероризма или за ширење антисемитског садржаја, објавио је Гардијан.
Ревидирано је девет пројеката које финансира Аустрија, у укупној вредности од 17,5 милиона евра, наводи се у саопштењу.
Убрзо након што је Аустрија 9. октобра објавила да замрзава помоћ до ревизије, Немачка је саопштила да такође разматра помоћ Палестинцима.
ЕУ је наредила сопствену ревизију и саопштила прошлог месеца да нема доказа да средства од помоћи иду Хамасу и да ће се помоћ наставити.
14:31 07.12.2023
Израел ће отворити прелаз Керем Шалом са Газом за инспекцију камиона хуманитарне помоћи први пут од избијања рата, најављује високи израелски званичник.
Овај потез, који би требало да буде спроведен у наредним данима, требало би да олакша повећање броја камиона помоћи који могу да уђу у Газу сваког дана.
Израел тренутно прегледа камионе на мањем прелазу Ницана између Израела и Египта пре него што бивају послати у Рафу.
Иако ће Израел користити објекте Керем Шалом да прегледа камионе, они ће и даље морати да уђу у Газу преко прелаза Рафа.
13:54 07.12.2023
Британски синдикалци блокирали четири фабрике због продаје оружја Израелу
Више од 1.000 чланова синдиката Радници за слободну Палестину блокирали су улазе у четири фабрике оружја у Великој Британији, које производе делове за Ф-35 стелт борбене авионе које Израел користи за бомбардовање Газе
Демонстранти су позивали на прекид продаје оружја Израелу и да влада Уједињеног Краљевства подржи трајни прекид ватре, пише Гардијан.
„Више од 1.000 синдикалаца на више локација широм Британије блокира фабрике оружја које снабдевају оружјем Израел!“ објавила је синдикална група Радници за слободну Палестину на платформи друштвених медија Икс.
Синдикалци, међу којима су здравствени радници, наставници, угоститељски радници, академици, уметници, организовали су блокаде фабрика Итн Мишн системс у Борнмуту, БАЕ Системс на аеродрому Самлесбури у Ланкаширу, фабрика Л3Харис у Брајтону и Хоуву и БАЕ Гован у Глазгову у координацији са радницима у Француској, Данској и Холандији, који такође данас блокирају фабрике оружја.
"Поздрављамо све оне у синдикалном покрету који су заузели став да ометају проток оружја у Израел. Данашње затварање четири фабрике широм Велике Британије, заједно са неколико истовремених блокада у Европи, критични су чин солидарности", рекли су из синдиката.
"Како британска влада одбија да позове на прекид ватре и директно подржава израелски војни напад, брзо растући покрет радника јасно каже "не у наше име", навели су из синдиката Радници за слободну Палестину.
Према извештају који је половином октобра објавила британска организација Кампања против трговине оружјем (ЦААТ), Велика Британија један је од кључних добављача за израелску војску, обезбеђујући 15 одсто компоненти за израелске борбене авионе Ф-35.
Укупна вредност ових уговора од 2016. године према процени ЦААТ, износи 422 милиона долара, пише Си-Ен-Ен.
13:05 07.12.2023
Газа: Стотине израелских тенковских граната погодило избеглички камп Џабалија
Стотине тенковских граната погодило је избеглички камп Џабалија на северу Појаса Газе, иако су израелске копнене операције сконцентрисане на југ енклаве, преноси Би-Би-Си.
"Јуче смо на пијаци у Џабалији ископали масовну гробницу за више 100 људи, чија су тела иструлила у опкољеној болници Камал Адван", рекао је генерални директор Министарства здравља у Гази, доктор Мунир Ал Бурш.
У извештају Уједињених нација саопштено је да је "више од 100 људи умрло, а многи други су повређени у бомбардовању више стамбених зграда у Џабалији".
Локалне власти у Гази саопштиле су да је око 100.000 људи још у Џабалији без хране и медицинске неге, док израелски тенкови окружују камп.
Медији у Израелу пренели су да су израелске снаге заузеле главну испоставу Хамаса и пронашле тунеле и оружја, док је потпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио да се војска бори "у срцу Џабалије и у области Шејаја".
12:02 07.12.2023
ИДФ извела ваздушне нападе на циљеве Хезболаха на југу Либана
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да су извеле ваздушне нападе на низ циљева Хезболаха на југу Либана, укључујући места за лансирање ракета, осматрачнице и другу инфраструктуру која припада тој групи.
Истовремено, неколико пројектила је испаљено из Либана на север Израела, пренео је "Тајмс оф Израел".
ИДФ наводе да су погодиле лансирне положаје, док Хезболах тврди да је гађао бројне положаје ИДФ дуж северне границе.
11:44 07.12.2023
Убиство новинара на југу Либана да се истражи као ратни злочин
Светска организација за заштиту људских права Амнести интернешенал и невладина организација која надзире стање људских права Хјуман рајтс воч осудиле су данас убиство новинара Ројтерса и рањавање још шест њих на југу Либана 13. октобра.
Амнести интернешенел је саопштио да су израелски напади у којима је 13. октобра убијен новинар Ројтерса Исам Абдалах и повређено још шест његових колега на југу Либана вероватно директан напад на цивиле који мора да буде истражен као ратни злочин, пренео је Ројтерс.
Хјуман рајтс воч је навео да су два израелска напада била "очигледно намерни напад на цивиле и самим тим ратни злочин".
Ројтерсова истрага објављена данас открила је да је израелска посада у тенковима убила Абдалаха и ранила још шест новинара испаливши две гранате из Израела док су снимали гранатирање преко границе са удаљеног места.
11:24 07.12.2023
11:07 07.12.2023
Борељ подржао позив Гутереша да СБ УН интервенише поводом рата у Гази
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ подржао је позив који је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упутио Савету безбедности, да интервенише поводом рата у Гази.
У објави на платформи X (Твитер), он је апеловао на "чланице Савета безбедности УН и истомишљенике из ЕУ" да подрже позив генералног секретара, пренео је бриселски портал Политико.
Борељ је, такође, критиковао израелске насељенике на окупираној Западној обали због рушења палестинске школе изграђене средствима ЕУ, назвавши то "кршењем међународног права" и додајући да "насиље насељеника над палестинским заједницама мора престати".
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је јуче Савет безбедности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе "може да погорша постојеће претње међународном миру и безбедности".
Он се позвао на ретко коришћени члан 99 оснивачке Повеље УН која му омогућава да "скрене пажњу Савету безбедности на било које питање које по његовом мишљењу може да угрози одржавање међународног мира и безбедности".
Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур рекао је да је на врху дневног реда заустављање рата.
"Примирје мора да се догоди и мора да се догоди одмах", истакао је он.
10:30 07.12.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала