- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ безуспешно покушава да убеди премијера Мађарске да промени став о Украјини пред самит у Бриселу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Самит ЕУ у Бриселу
 Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Европска унија безуспешно покушава да убеди премијера Мађарске Виктора Орбана да промени став о Украјини пред самит у Бриселу, пише „Политико“.
На састанку ће лидери ЕУ морати да донесу одлуку о почетку приступних преговора Украјине у Европску унију или не, као и да покушају да закључе договор о издвајању 50 милијарди евра за Кијев.

„Орбан прети да ће преговори пропасти. У два писма које је упутио председнику Европског савета Шарлу Мишелу је јасно ставио до знања да је против преговора са Кијевом о чланству у ЕУ и жели да уместо тога одржи стратешке дебате на тему подршке Украјине земљама ЕУ“, пише лист.

У материјалу се наводи да председник Француске Шарл Мишел покушава да организује преговоре са Орбаном пре почетка бриселског самита, мада су на ту тему скептични у дипломатским круговима европских држава.
„Он стално покушава, али безуспешно. Покушао је да се договори са Трампом, затим са Путином, а сада покушава и са Орбаном“, наводе се речи европског дипломате.
Стални представник Белгије у ЕУ Виљем ван де Ворде изјавио је да је исход самита непредвидив, јер су још пре пар недеља сматрали да је питање о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ већ решено. Међутим, данас ЕУ поставља питање - како се носити са Орбаном, који блокира доношење одлуке повољне за Кијев.
„Чињенице су чињенице, он помаже Русији. Потребно је да одлучимо шта ћемо даље радити“, цитира лист мишљење европског чиновника.
Раније је Виктор Орбан изјавио да амбициозан план ЕУ за Украјину, чији су иницијатори планирали да финансирањем Кијева поразе Русију, био неуспешан.
Европска комисија је препоручила отварање преговора о приступању са Украјином и Молдавијом. Како је наведено, да би постала члан Уније, Украјина мора да заврши преговоре о економској, политичкој и културној реформи. Истиче се да рок приступања Украјине ЕУ зависи од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама“.
Украјина и Молдавија добиле су статус кандидата у јуну прошле године, када су им постављени захтеви за формално отпочињање преговора. У Унији су више пута признали да је таква одлука имала више симболички значај – да се Кијев и Кишињев подрже у супротстављању Москви.
У октобру је састанак Владимира Путина и мађарског премијера Виктора Орбана на форуму „Један појас, један пут“ у Пекингу изазвао незадовољство Европе. Као што је нагласио шеф мађарске владе, Будимпешта не тежи да има конфронтацију са Москвом и подржава билатералне односе, колико дозвољавају санкције које су уведене против Русије.
Демонстранти носе заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
СВЕТ
Западни медији: Бројне чланице ЕУ потајно подржавају одбијање Мађарске да разматра чланство Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала