- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јужна Африка смирује ЕУ: Не треба да вас БРИКС плаши, то није антизападна коалиција

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
У светлу предстојећег проширења БРИКС-а и уласка Аргентине, Египта, Ирана, УАЕ, Саудијске Арабије и Етиопије у састав те организације, у Европском парламенту одржан је први у историји „отворен дијалог“ под називом „Растућа моћ БРИКС-а: Последице за Европску унију“.
Главна представница Јужноафричке Републике у ЕУ Токозиле Ксаза изјавила је на конференцији да ће након проширења БРИКС-а, та организација чинити 30 одсто укупног светског БДП-а са 47 одсто светске популације.
„Ширење БРИКС-а треба гледати као на тежњу њених чланица да сарађују са што већим бројем земаља у развију, а не као на антизападну коалицију као што многи мисле“, нагласила је она.
Токозиле Ксаза је казала и да је став Јужне Африке да се преко БРИКС-а могу остварити плодотворна партнерства која ће допринети развоју афричког континента.
„Јужна Африка као чланица БРИКС-а игра кључну улогу у обликовању друштвеног и економског успона Африке доприносећи миру, сигурности и обнови континента. Сигурна сам да ће развој сарадње ЕУ и земаља БРИКС-а, посебно у области пољопривреде, допринети искорењивању сиромаштва и глади у дугорочној перспективи“, истакла је.
Важна ставка је и стварање Националне банке за развој у коју су чланице БРИКС-а већ уложиле средства, навела је она и додала да ће та банка играти кључну улогу у финансирању инфраструктурних пројеката по питању индустријализације Африке.
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
РУСИЈА
Новоизабрани естаблишмент Аргентине разматра могућности приступања БРИКС-у
Самит БРИКС у Јужноафричкој Републици - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РУСИЈА
Пакистан поднео захтев за ступање у БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала