- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Норвешка пооштрава правила за украјинске избеглице

© AFP 2023 / Jonathan NackstrandНорвешки гранични прлеаз
Норвешки гранични прлеаз - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Норвешка влада предузима мере да ограничи број избеглица из Украјине који пристижу у ту земљу, смањујући њихове дечије додатке и ограничавајући путовања између Норвешке и Украјине, наводи се у саопштењу на сајту норвешке владе.
Наводи се да је Норвешка у последњих неколико недеља примила „око 60 одсто“ свих Украјинаца који су дошли у нордијске земље.
„Влада сада спроводи неке мере, које ће, свеукупно, надамо се, изједначити ниво долазака са нама суседним земљама. Између осталог, мере имају за циљ да допринесу одрживијем нивоу долазака“, рекла је министарка правде и јавне безбедности Емили Енгер Мел.
Како се наводи у саопштењу, Влада намерава да укине ретроактивну исплату дечјих додатака за прву годину боравка у Норвешкој избеглицама које су добиле привремену колективну заштиту у тој земљи. Исплате су износиле 42 хиљаде круна (око 3,8 хиљада долара) за породицу са двоје деце до 6 година.
„Наставићемо да контролишемо имиграцију и интеграцију у Норвешкој. Они који овде стигну требало би да имају сигуран и достојанствен боравак, али данашњи број долазака није одржив. Не можемо искључити даље промене ако се настави велики број долазака“, рекла је министарка рада и социјалног укључивања Тоње Брена.
У саопштењу се наводи да ће могућност путовања између Украјине и Норвешке бити ограничена, а ако је путовање у супротности са условима за издавање боравишне дозволе, норвешка Управа за имиграцију може поништити претходно издату дозволу.
„То радимо посебно да бисмо осигурали да они који примају социјална давања у Норвешкој заиста буду у земљи“, истиче се у саопштењу.
Влада такође намерава да смањи коришћење хотела као прихватних центара за тражиоце азила у Норвешкој, а они ће бити смештени у „редовне центре за прихват избеглица”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала