- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српским студентима коначно омогућен приступ Спутњику

CC0 / / Спутњик цензура - илустрација
Спутњик цензура - илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Због санкција које је ЕУ увела Русији, српски академци нису имали приступ сајтовима Спутњик Србија и РТ Балкан. Њима је било немогуће приступити са рачунара који су у власништву Универзитета у Београду. Сложеном изменом политике рутирања, компјутерски техничари Академске мреже Републике Србије ипак су успели да обезбеде читање Спутњика.
Компјутери који припадају Универзитету умрежени су преко Академске мреже Републике Србије (АМРЕС) која повезује више од 300 научно-истраживачких и образовних институција и више од 150.000 корисника. Нико није био обавештен о томе да је приступ руским медијима са ових рачунара у Србији забрањен.
Одлуку о цензурисању ових сајтова није донео нико из АМРЕС-а, нити из Србије уопште. Она је потекла из Европске академске мреже (ГЕАНТ) и о њој нико у Ректорату, па ни у Србији није био обавештен.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитет у Београду
Универзитет у Београду - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Универзитет у Београду
Одмах по сазнању да је корисницима српске академске мреже забрањено приступати руским медијима, АМРЕС тим је контактирао компјутерске стручњаке Спутњика и РТ Балкан и заједно су кренули у отклањање проблема.
Говорило се о могућим изменама путем договора са Телекомом, али то није заживело. АМРЕС до данас није добио одговор од Телеком Србије поводом захтева за реализацију сервиса који би омогућио повезивање са хостинг сервис провајдерима за Спутњик и РТ Балкан wеб презентације. Ипак, проблем је отклоњен.
Веома сложеном изменом политике рутирања и коришћењем свих тренутно расположивих линкова успели смо да омогућимо АМРЕС корисницима приступ wеб порталу Спутњик. За сада све функционише неометано. Надамо се да ће тако остати и у будућности, али ће то доста зависити од евенуалних промена које могу настати на путањи преноса података између АМРЕС и Вашег хостинг провајдера у будућности, навели су ИТ стручњаци из АМРЕС за Спутњик.

Шта је АМРЕС?

Академска мрежа Републике Србије – АМРЕС, представља јавну информационо-комуникациону установу која обезбеђује приступ и коришћење интернета у земљи, као и везу са националним и интернационалним мрежама за образовне и научно-истраживачке организације. Основала ју је Влада Републике Србије ради изградње и развоја научно-истраживачке мреже у Србији. Сви рачунари који се користе у образовно-научне сврхе, дакле, имају заједничко „чвориште“ и свима њима је приступ Спутњиковом сајту био онемогућен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала