- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Злочин против безбедности човечанства“: Русија тражи изручење нацисте коме су аплаудирали у Канади

© AP Photo / Patrick DoyleЈарослав Хунка, бивши припадник СС јединице "Галиција", у канадском парламенту
Јарослав Хунка, бивши припадник СС јединице Галиција, у канадском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Генерално тужилаштво Русије захтевало је екстрадицију бившег припадника СС дивизије Јарослава Хунке из Канаде, коме је аплаудирао парламент те земље, због кривичног дела геноцида над грађанима СССР, потврђено је Спутњику из надлежног ресора.
Како произлази из одлуке да се Хунка приведе као оптужени, он је „извршио злочин против мира и безбедности човечанства“, што је законом класификовано као посебно тешко дело.
Претходно је објављено да се бивши есесовац Јарослав Хунка нашао на потерници руског Министарства унутрашњих послова.
Истражни комитет Русије је оптужио Хунку за геноцид над цивилима СССР у време Другог светског рата.
У Државном архиву РФ и Централном архиву Министарства одбране налазе се документа са подацима о местима на којима се борила СС дивизија "Галиција" чији је припадник био Хунка.

Инцидент у канадском парламенту

Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Канадски премијер Џастин Трудо упутио је раније извињење због обраћања украјинског нацисте у канадском парламенту. Трудо је рекао да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.
Рота је након инцидента саопштио да подноси оставку у канадском парламенту.
ТВ „ЦТВ њуз“ објавила је да су се чланови канадског парламента сагласили са предлогом лидера партије „Квебечки блок“ да осуде нацизам у свим његовим формама поводом овог скандала.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да су канадске власти обавезне да приведу правди или изруче припадника СС дивизије који је посетио парламент те земље.
Прва украјинска дивизија или 14. добровољачка пешадијска дивизија СС „Галиција“ је била тактичка формација трупа нацистичке Немачке у којој су служили украјински добровољци.
Владимир Зеленски и Џастин Трудо у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
РУСИЈА
Путин: Поступци Запада и аплаудирање нацисти могу довести до оживљавања нацизма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала