- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Брнабићева: Србија постаје седма земља у Европи и десета у свету где се чувају подаци ЦЕРН-а

© Фото : CERNЦЕРН
ЦЕРН - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
Пратите нас
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Београду са делегацијом Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) коју је предводила шефица Одељења за информационе технологије ЦЕРН-а Енрика Поркари.
Премијерка је истакла да је ово велики и значајан дан, када је реч о сарадњи Владе Републике Србије и ЦЕРН-а, пошто ће данас у Државном дата центру у Крагујевцу бити потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Светске ЛХЦ рачунарске мреже ради формирања „Тиер-1 центра“.
Србија жели да постане једна од водећих земаља по питању високих технологија, вештачке интелигенције и биомедицине, истакла је Брнабићева и додала да је ова сарадња представља добру прилику и референцу за нашу земљу, саопштено је из Владе Србије.
Оценила је да је потписивање Меморандума одлична полазна тачка како би Србија што пре постала део глобалне компјутерске инфраструктуре чија је намена да пружи ресурсе, да чува, обрађује, преноси и анализира податке са Великог хадронског сударача у ЦЕРН-у.
Овим Србија постаје 7. земља у Европи и 10. у свету где се чувају подаци највећег глобалног научног екперимента.
Енрика Поркари је истакла да је посвећеност, али и визија Србије када је реч о науци, иновацијама и технологији одличан пример и инспирација и другим земљама, додајући да јој је веома драго што ће имати прилику да посети Центар у Крагујевцу и потпише поменути Меморандум.
На састанку је истакнуто да су планови ЦЕРН-а да ангажују своје сараднике и колеге из других „Тиер -1“ центара, како би се што пре покренуо овај пројекат, који ће бити озваничен након годину дана пробног периода.
Састанку су присуствовали министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и вд директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала