- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Витез који је уз Ану Карењину и Србију носио у срцу | Орбита културе

Орбита културе, 9.12.2023.
Пратите нас
У најновијој емисији откривамо како су изгледали последњи дани пуковника Рајевског, али и зашто без приче о Светом Сави нема приче о нашем идентитету.
Да ли је пуковник Рајевски по други пут дошао у Србију да се бори и да у њој погине због трагичне љубави, као његов чувени књижевни двојник гроф Вроњски или је Србија а не Ана Карењина била разлог овоме путу без повратка, како су изгледали последњи дани овог најпознатијег руског добровољца у Српско-турском рату 1876 – за „Орбиту културе“ објашњава Горан Ерчевић, редитељ играно-дукоментарног филма „Вода – Последњи дани пуковника Рајевског“, управо награђеног на филмском фестивал у Ростову на Дону.
Како изгледа цео 20. век виђен кроз окна једне дорћолске куће а испричан кроз судбину становника Солунске улице број 28, како је у том алтернативном погледу на недавну прошлост избегнут распад Југославије захваљујући рокенролу, да ли је, после свега, више југоносталгичар или четник – нека су од питања за др Нелета Карајлића, аутора недавно објављеног последњег дела хит трилогије „Солунска 28“.
У каквом су ликовном сродству Ростовски кремљ и Скадарлија, колико Београд има лица и зашто је Цветни трг јединствени престонички пејзаж за Спутњик открива руски уметник Анатолиј Ивакин.
Који ће нови наслови премијерно бити пред читаоцима за време Ноћи књиге која се ове године одржава под слоганом „Прича која траје“ открива Тања Вучковић из издавачке куће Лагуна.
О представи „У име оца и сина“ рађеној по тексту Милована Витезовића, чији су јунаци Свети Симеон и Свети Сава, а која ће премијерно бити изведена 27. јануара разговарамо са Иваном Димић, писцем и драматургом која је урадила драматизацију текста.
Због чега је звук новог таласа у екс Југославији био звук слободе питамо Снежану Варду, ауторку истоимене књиге коју је недавно објавио Студентски културни центар Ниш.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала