- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД ставиле вето на резолуцију у СБ УН о прекиду ватре у Гази, Русија послала оштру поруку

© AP Photo / Leo CorreaБомбардовање Газе
Бомбардовање Газе - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
Пратите нас
САД су ноћас ставиле вето на резолуцију у Савету безбедности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази. Огласила се Русија која је поручила да је том одлуком Америка изрекла смртну казну хиљадама цивила.
За резолуцију је гласало 13 чланица СБ УН. Против су биле САД, а Велика Британија је била уздржана. Коаутори резолуције су 97 земаља, чланица УН.
Није претерано рећи да ће данашњи дан бити један од најмрачнијих дана у историји Блиског истока. Након што су још једном блокирали позив на прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, наше колеге из САД буквално су пред нашим очима изрекле смртну казну хиљадама, ако не и десетинама хиљада цивила у Палестини и Израелу, укључујући жене и децу, као и службеницима УН који покушавају да им помогну. Историја ће оцените ове поступке Вашингтона“, рекао је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Са друге стране, заменик сталног представника САД у УН Роберт Вуд изјавио је да резолуција „нема додира са стварношћу“. Поред тога, САД нису биле задовољне тиме што у документу није било осуде покрета Хамас, нити је потврђено право Израела на самоодбрану.

Израел захвалио САД што су ставиле вето на резолуцију СБ УН

Израелски изасланик при Уједињеним нацијама Гилад Ердан захвалио је америчком председнику Џозефу Бајдену што је „стално“ уз Израел, након што су САД вечерас ставиле вето на резолуцију Савета безбедности којом се тражи хитан прекид ватре у Гази.
„Мало светла је одбило много таме“, навео је Ердан у изјави, алудирајући на јеврејску Хануку, која се назива и празник светлости.
Он је додао да је „шокантно да док Хамас испаљује ракете на Гуш Дан, област у Тел Авиву, из насељених средина у јужној Гази, УН су заузете разматрањем резолуције која даје погрешну слику и чак не осуђује Хамас“.
Ердан је рекао да је прекид ватре могућ, али само, како је нагласио, "уз повратак свих талаца и уништење Хамаса".

Палестински званичници осуђују амерички вето на нацрт резолуције о прекиду ватре

Палестински амбасадор у Уједињеним нацијама Ријад Мансур рекао је поводом одлуке САД да ставе вето на нацрт резолуције Савета безбедности која позива на хитан прекид ватре у Гази да је то "тужан дан".
Мансур је додао да верује да ће једног дана они који, како је навео, "не виде стварност" на крају реаговати на "масовни притисак човечанства, од једног до другог краја света, са милијардама људи који ће захтевати прекид ватре".
"Ми смо узнемирени као и наши људи, који су бесни на систем УН - на Уједињене нације, на Савет безбедности, на Генералну скупштину. Они су и љути и фрустрирани јер виде ову огромну израелску ратну машину која убија на хиљаде, а ипак је Савет безбедности парализован“, рекао је Мансур.
Палестински премијер Мухамед Штајех такође је осудио амерички вето, оцењујући да је "неуспех Савета безбедности" нова дозвола за, како је навео, "наставак убијања, уништавања и расељавања".

"Употреба вета разоткрива лицемерје тврдњи САД-а да брину о животима цивила“, навео је Штајех у саопштењу.

Хамас осудио вето САД у Савету безбедности УН

Хамас је осудио одлуку Сједињених Америчких Држава да ставе вето на нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази на седници Савета безбедности Уједињених нација, описујући то као "неморалан и нехуман став".
"Америчка опструкција доношења резолуције о прекиду ватре је директно учешће у убијању нашег народа", рекао је члан политичког бироа Хамаса Изат Ал-Ришк.
У нацрту резолуције који су представили Уједињени Арапски Емирати позивано се на "тренутни хуманитарни прекид ватре", као и на "тренутно и безусловно ослобађање свих талаца" и обезбеђивање доставе хуманитарне помоћи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала