- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дачић на Међународни дан људских права указао на њихово кршење на Косову и Метохији

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Пратите нас
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је данас Међународни дан људских права и упозорио на тешка кршења људских права Срба на Косову и Метохији.
„Међународни дан људских права, 10. децембар, и ове године, нажалост, обележавамо у амбијенту у којем се тешко крше основна људска права Срба на Косову и Метохији. Наш народ на Косову и Метохији већ четврт века живи у атмосфери страха од прогона и насиља. Србима су систематски ускраћена многа основна људска права, гарантована Повељом УН и другим темељним међународним документима, укључујући право на слободу кретања, на слободно изражавање воље на изборима, право на имовину, економски развој, па чак и право на живот“, навео је Дачић у честитки, саопштило је Министарство спољних послова.
Дачић је казао да се светска заједница није супротставила тешком и дуготрајном насиљу над Србима на Косову и Метохији у мери у којој је била дужна, и то на данашњи Међународни дан људских права остаје тамна мрља на њеној савести.
„Република Србија је дубоко посвећена заштити и промоцији људских права, као једном од темеља нашег друштва, опредељеног да живи у атмосфери толеранције и солидарности“, рекао је Дачић.
Он је нагласио да је институционална заштита људских права у Србији на највишем нивоу и да их Србија сматра недељивим и универзалним.
„Све док и један наш грађанин осећа да му је угрожено било које људско право, постоји обавеза друштва и државе да та права бескомпромисно штити“, казао је Дачић.
Министар је додао да је Србија је друштво у којем се нарочита пажња придаје афирмацији права жена, нарочито заштити од насиља према њима и оштром супротстављању насиљу у породици до његовог потпуног искорењивања.
„Наша деца имају пуну заштиту целог друштва, државних институција, нашег васпитног и образовног система, како би одрастала у окружењу толеранције и пажње и тако стасали у одговорне и племените људе. Посебну пажњу придајемо сузбијању вршњачког насиља, као великом проблему савременог света, који нажалост није мимоишао ни Србију“, рекао је Дачић.
Он је истакао да су здравствени систем и систем социјалне заштите у Србији засновани на друштвеној бризи и солидарности са људима којима је потребна помоћ.
„То су наши витални системи, којима ћемо се убудуће још више посветити, јер се кроз њихов рад најбоље испољава наш заједнички осећај бриге и пажње према старијима, болеснима и социјално угроженим“, рекао је Дачић.
Додао је да је Србија нарочито посвећена афирмацији и заштити права на различитост, у сваком смислу, као темељу модерног, толерантног и напредног друштва.
„Разлике су наше богатство, а не наш хендикеп, разлике су огроман друштвени ресурс који сви заједно морамо да негујемо као темељ нашег заједничког напретка кроз толеранцију. Честитам нашим грађанима Међународни дан људских права, као дан у којем цео свет слави једну од највећих тековина модерног доба и као дан када треба да се подсетимо да је заштита људских права дужност сваког од нас, сваког дана у години“, навео је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала