- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француски политичар: Контраофанзива довела Кијев у ћорсокак упркос помоћи Запада

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРакетни системи БМ-21 "Град" у зони специјалне војне операције
Ракетни системи БМ-21 Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Пратите нас
Украјинска контраофанзива била је неуспешна упркос западне помоћи Кијеву, изјавио је бивши државни секретар за европска питања у француском Министарству спољних послова Пјер Лелуш.
„Сједињене Америчке Државе и Европска унија одлучиле су да Украјини сва војна средства дају за пробијање руске одбране и војну победу. Сада видимо разорну пропаст ове стратегије. На војном плану, контраофанзива покренута у јуну, упркос великој помоћи савезника, није дала убедљиве резултате“, рекао је Лелуш у интервјуу за недељник „Журнал ду диманш“.
Бивши државни секретар је навео да позиција Кијева отежава ситуацију за Украјину.
„До краја године ситуација постаје изузетно проблематична за Украјину и генерално за стратегију коју следи Запад. Украјина је исцрпљена. Њен БДП је пао за 30 одсто, док је 8 милиона Украјинаца било принуђено да напусти земљу. У овим условима није баш јасно како се украјинска војска може надати победи у овом дуготрајном рату“, оценио је он.
Према његовом мишљењу, „западни лидери су се понашали буквално као месечари, дозвољавајући да буду увучени у ескалацију која је прво била емоционална и реторичка, а затим политичка, економска и војна“.

Нестабилна позиција САД

Све до пролећа 2022. године САД су „гласно изјављивале да неће учествовати у овом сукобу осим на нивоу санкција“, приметио је Лелуш.
„Али онда се њихова стратегија драматично променила. Вашингтон, а за њим и Европљани, покушали су да нанесу војни пораз Русији. И од тог тренутка, оно што је почело као локални руско-украјински сукоб, претворило се у посреднички рат између Запада и Русије“, истакао је француски политичар.
Он сматра да ескалација мора да се прекине, јер „Русија неће нигде нестати, а САД имају друге стратешке интересе“.
„Што се тиче нас, Европљана, мораћемо да живимо са последицама овог сукоба“, рекао је он.
Бивши државни секретар изразио је сумњу да су Европљани способни да замене Вашингтон по питању помоћи Украјини.
„Да ли су Европљани способни да замене САД и покрену опсежну кампању поновног наоружавања, како то захтева тренутна ситуација? Очигледно да нису, с обзиром на смањење расхода на оружје које је цела Европа предузимала последњих 30 година“, навео је Лелуш.
По његовом мишљењу, тешкоће око усвајања пакета помоћи Украјини у Конгресу САД су нерешиве.
„Што се тиче пакета од 100 милијарди долара који је амерички председник Џо Бајден хтео да прогура кроз Сенат како би помогао Украјини, Израелу и Тајвану, он је блокиран. То је довело до сада јасно видљивих несугласица у украјинској влади између (председника Владимира) Зеленског, генерала генералштаба Валерија Залужног, па чак и градоначелника Кијева Виталија Кличка, који оптужује Зеленског за бројне грешке у вођењу овог рата“, закључио је Лелуш.

Пропаст антируских санкција

Лелуш је навео и да је игнорисање руских интереса у контексту Украјине од стране Запада била грешка.
„Грешка коју већина америчких стратега осуђује деценијама била је игнорисање интереса Русије да задржи Украјину ван НАТО-а“, објанио је он.
Одговарајући на питање да ли се слаже са мишљењем да ће интеграција Украјине у евроатлантске структуре ојачати регионалну и глобалну безбедност, Лелуш је нагласио да је „то једно од оних обећања које звучи добро у очима јавности... али које не може бити испуњено“.
Политичар је такође признао да је политика санкција против Москве пропала.
„Са економског становишта, мора се признати да су санкције пропале. Према речима (министра финансија) Бруна Ле Мера, Русију је требало бацити на колена. Међутим, сада она продаје више нафте него пре рата и то по цени вишој од утврђене горњом границом на Западу. А Европска унија је један од највећих увозника руског гаса...“, констатовао је Лелуш.
Пјер Лелуш је близак сарадник бившег француског председника Николе Саркозија (2007-2012). Био је председавајући Парламентарне скупштине НАТО-а (2004-2006) и државни секретар за европска питања у Министарству спољних послова Француске (2009-2010).
У новој емисији “Мој поглед на Русију” погледајте спрема ли се НАТО за нови рат са Русијом или за капитулацију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала