- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блумберг: Рекордан број сукоба у свету у последњих 30 година – и ситуација се компликује

© AP Photo / Leo CorreaДим од последица израелског бомбардовања у Појасу Газе
Дим од последица израелског бомбардовања у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Ове године у свету су забележена 183 регионална и локална сукоба, што је највећа бројка у последње три деценије, пише „Блумберг“, позивајући се на податке Међународног института за стратешке студије.

Како се наводи, интензитет сукоба у свету расте из године у годину: према најновијем истраживању, број погинулих повећан је за 14 одсто, а број случајева насиља за 28 одсто.

Аутори констатују да у свету доминирају „све теже решиви сукоби и оружано насиље услед све већег броја актера, сложених мотива који се укрштају, глобалног утицаја и убрзаних климатских промена“.
Истовремено се истиче да већи број регионалних сукоба не указује на опасност од великог рата, попут Првог или Другог светског рата, међутим „напетост расте, посебно између САД и Кине“.
Говорећи о сукобу у Украјини, аутори студије наводе да би изгледи за његово решавање требало да зависе од „давања безбедносних гаранција Кијеву које ће обезбедити будући територијални интегритет Украјине“. Москва је више пута истицала да је неопходно да се прихвати „реалност на терену“ за почетак мировних преговора.
Истиче се да „рат између Русије и Украјине мења регионални и глобални безбедносни и економски поредак.
Такође се наводи да постоји опасност да би „израелско пустошење Газе“ могло да изазове нови глобални сукоб на Блиском истоку.
Аутори примећују да се ситуација компликује због убрзане климатске кризе која „наставља да делује као мултипликатор основних узрока сукоба“, али и као „непремостиви“ јаз између Русије и западних сила.
Према истраживању института, у Америци је већина регионалних сукоба изазивана ривалством у криминалним круговима, посебно у области трговине дрогом.
„Криминалне групе добијају све већу моћ у односу на државу у многим земљама Јужне и Централне Америке. Такозвани рат против дроге, који многе владе воде деценијама, има мали утицај ни на производњу и на ланце снабдевања“, наводи се у чланку.
Истовремено, у Евроазији сукобе изазивају територијални спорови који се настављају након распада Совјетског Савеза, напомиње се у студији.
Дакле, поред „најжешћих“ сукоба у Украјини и Појасу Газе, институт наводи још десетак земаља које потресају унутрашњи сукоби. Међу њима су Сирија, Бразил, Мјанмар, Мексико, Ирак, Јужни Судан, Јужни Либан, Сомалија и Авганистан.
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
РУСИЈА
Путин: Украјина нема будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала