- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чудовиште са трећим оком: Древна морска неман ископана у Енглеској /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Tommaso Zanini Море
Море - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Научници су из литица обале Дорсета у Енглеској ископали лобању џиновског морског чудовишта - плиосауруса, морског рептила који је терорисао океане пре око 150 милиона година.
Лобања је дуга два метра и један је од најкомплетнијих примерака те врсте икада откривених па зато стручњацима пружа бољи увид у начин живота овог древног предатора.
„То је један од најбољих фосила на којима сам икада радио. Јединствен је по томе што је комплетан“, рекао је локални палеонтолог Стив Ечес.
„Доња вилица и горња лобања су спојене заједно, као што су биле када је плиосаурус био жив. Сумњам да на свету постоји фосилни примерак са оваквим нивоом детаља. А чак и ако постоји, обично му недостаје неки део. Свака кост је сачувана на овом фосилу“, објаснио је он у изјави за Би-Би-Си.
Лобања је већа од већине људи, а на њој је остало 130 зуба. Предњи су дуги и оштри као жилет. Плиосаурус је био дугачак између 10 и 12 метара. Имао је четири моћна крака налик на пераје помоћу којих је могао да се креће великом брзином кроз океан.
„Ова животиња је била толико масивна да је могла да лови све на шта наиђе. Била је као подводни Т-рекс“, рекао је палеонтолог Андре Роу са Универзитета у Бристолу.
Плиосаурус је такође могао да једе разне гмизавце или чак друге плиосаурусе.
Њушка фосила је прошарана малим рупама у којима су се можда налазиле жлезде које су му помогле да региструје промену притиска воде коју ствара потенцијални плен. А на глави му је рупа у којој је било паријетално, односно треће око какво данас имају неки гуштери, жабе и рибе.
То око је осетљиво на светлост које је вероватно служило плиосаурусу приликом лова на друге животиње, посебно када излази из дубоких, мутних вода. Ечес је уверен да се остатак морског чудовишта „крије“ у литицама.
„Кладим се да је тако. Овај део литице брзо еродира. Неће проћи много времена пре него што ће се појавити остали плиосауруси. То је прилика која се пружа једном у животу“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала