- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Главни фаворити „Опенхајмер“ и „Барби“ – објављене номинације за „Златни глобус“

© AP Photo / Chris PizzelloЗлатни глобус
Златни глобус - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Номинације за холивудску филмску и телевизијску награду „Златни глобус“ данас су саопштени пред доделу 7. јануара 2024. године у Лос Анђелесу.
Филм Грете Гервиг „Барби“ има убедљиво највише, чак девет номинација за награду „Златни глобус“, а само једну номинацију мање има Ноланов „Опенхајмер“.
За седам награда у трци су „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса и „Убиства под цветним месецом“Мартина Скорсезеа.
Од драмских филмова за „Златни глобус“ су номиновани „Опенхајмер“, „Убиства под цветним месецом“, „Маестро“, „Прошли животи“, „Подручје интересовања“ и „Анатомија пада“, а од комедија или музикла „Air“, „Аmerican Fiction“, „Барби“, „Холдоверс“, „Маy December“ и „Poor Things“.
За најбољи филм ван енглеског говорног подручја су номиновани „Анатомију пада“, „Fallen Leaves“, „Io Capitano“, „Past Lives“, „Society of the Snow“ i „The Zone of Interest“.
За најбољег режисера номиновани су Бредли Купер за филм „Маестро“, Грета Гервиг за „Барби“, Кристофер Нолан за „Опенхајмера“, Мартин Скорсезе за „Убиства под цветним месецом“, Јоргос Лантимос за „Јадна створења“ и Селин Сонг за „Прошли животи“.
За најбољи сценарио номиновани су Грета Гервиг и Ноа Маумбах за „Барби“, Тони Мекнамара „Poot Things", Кристофер Нолан за „Опенхајмера“, Ерик Рот и Мартин Скорсезе за „Убиства под цветним месецом“, Селин Сонг за „Past lives“ и Џастин Трит и Артур Харари за „Анатомију пада“.
Драмски глумци у трци за „Златни глобус“ су Бредли Купер у „Маестру“, Леонардо Дикаприо за „Убиства под цветним месецом“, Колман Доминго за „Рустин“, Килијан Марфи у „Опенхајмеру“, Бари Кеган „Saltburn“ и Ендрју Скот у „All of us strangers“.
За најбоље глумице у драми номиноване су Анет Бенинг у „Нyад“, Лили Гледстон у „Убиствима под цветним месецом“, Сандра Хилер у „Анатомији пада“, Грета Ли у „Past lives“, Кери Малиган у „Маестру“ и Кајли Спени у „Присила“.
У категорији најбољи музички филм или комедија такмиче се „Барби“, „Јадна створења“ „Америчка фикција“, „The Holdovers“, „May December“ i „Air“.
За најбољу драмску серију такмиче се „1923“, „Круна“, „Дипломата“, „Тhe last of us“, „Јутарњи шоу“ и „Succesion“, а међу комедијама „Аbbot Elementary“, „Barrry“, „Тhe bеаr“, „Јury Duty“, „Само убиства у згради“ и „Тед Ласо“.
За најбоље драмске телевизијске улоге су номиновани од глумица Хелен Мирен за „1923“, Бела Ремзи у „Тhe last of us“, Кери Расел у „Дипломатa“, Сара Снук у „Succesion“, Имелда Стаунтон у „Круни“ и Ема Стоун у „Тhe curse“.
Од глумаца у конкуренцији су из серије „Succesion“Брајан Кокс, Кјеран Калкин и Џереми Стронг, Гери Одлмен у „Slow horses“, Педро Паскал у „Тhe last of us“ и Доминик Вест у „Тhе crоwn“, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала