Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчакова понуда: Уцена или привид одржавања дијалога Београда и Приштине

© Sputnik / Лола Ђорђевић Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Посредник ЕУ Мирослав Лајчак може у Бриселу у одвојеним разговорима са Приштином и Београдом да уради две ствари: да постави ултиматум обема странама, Србији да прихвати Охридски споразум, Приштини да формира ЗСО, или ће то бити „да се сретнемо да би се срели“, како би се одржао привид да дијалог постоји, каже бивши дипломата Бранко Бранковић.
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће ускоро одржати одвојене разговоре са главним преговарачима Београда и Приштине, али оно што није рекао јесте о чему ће разговарати са једном, а о чему са другом страном када је јасно да је дијалог Београда и Приштине у озбиљном ћорсокаку.

Лајчакове две опције

Дипломата и бивши амбасадор Бранко Бранковић не види јасну концепцију коју Лајчак има на уму у вези с најављеним разговорима, као ни шта би то могао да понуди, а да на то обе стране пристану како би се дијалог деблокирао.
„Овај покушај Лајчака се зове „уметност ради уметности“, другим речима хајде да се сретнемо само да бисмо се срели. Европска унија која је жестоко изгубила по питању Украјине упорна је да бар на овом пољу оствари неки успех и да задржи неку иницијативу, али истовремено нема консензус шта да се уопште ради са Косовом и Метохијом, посебно јер пет чланица ЕУ нису признале независност Косова,“ каже Бранковић.
Из тога, како каже, закључује да је Лајчаку и ЕУ више стало да се одржи тај привид тобожњег контакта две стране иако ни Лајчак ни остали ниси наивни да би веровали да могу да остваре напредак у овом дијалогу чак и да изврше не знам какав притисак, пре свега на Београд.
„Тим пре што је Заједница српских општина (ЗСО) услов свих услова да се крене даље и Европа има обавезу да је спроведе без обзира што Приштина то негира. То наравно није истина јер Европа је преузела све обавезе на себе од СБ УН по овом питању, што значи да има и те какве ингеренције и механизме да нареди Приштини да се то спроведе у дело,“ напомиње саговорник Спутњика.

ЗСО је кључ свега

Међутим, у целој овој ствари, према речима Бранковића, најважније је да се за примену свега тога договоре Американци и Европа да ЗСО треба да буде спроведено једном за свагда и да се на то стави тачка.
„Онда може да се очекује да ти разговори доведу до неких резултата. Ово сада нема никакву сврху, па ни ако је реч о уцени Србије да прихвати Охридски споразум у изворном облику, и Приштине да приступи формирању ЗСО,“ мишљења је Бранковић.
Према његовим речима, убацивање у дијалог Београда и Приштине и приче о проширењу ЕУ, о чему је Лајчак рекао да је причао са Немцима, смешно је јер ни сама ЕУ не зна шта ће са собом а пре свега треба да се консолидује да би могла да прима нове чланове.

Проширење ЕУ још једна шаргарепа

„То је, по мени, само још једна шаргарепа са којом покушавају да нас намаме у тренутку када нам се фактички прети заустављањем европског пута због КиМ,“ верује наш саговорник.
Иначе, Лајчак је рекао и да је имао отворену размену мишљења са члановима Одбора за европске послове немачког Бундестага, који су били у посети ЕУ, са којима је разговарано о новом замаху за проширење ЕУ и обавестио их о стању у дијалогу и наредним корацима.
Лајчак је такође говорио на панелу организованом у оквиру годишњег самита Пријатељи Европе - ЕУ - Западни Балкан у Бриселу, а састао се и са америчким амбасадором у Србији Кристофером Хилом.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
СРБИЈА
Лајчак најавио одвојене разговоре са главним преговарачима Београда и Приштине
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
СРБИЈА
Вучић: Ништа нећу потписати, неће нас натерати да признамо независност тзв. Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала