- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Председник Украјине се отео контроли, пуштају га низ воду

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински председник Владимир Зеленски
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Рејтинг Владимира Зеленског убрзано опада и унутар земље и на Западу због неуспеха украјинске контраофанзиве и његовог бахатог понашања према западним менторима. Актуелни председник Украјине се отео контроли и то је разлог што западне земље намеравају да га пусте низ воду а да на његово место доведу новог послушника, кажу руски експерти.
Према њиховим речима, огромни финансијски, обавештајни и војно-технички ресурси које су западне земље уложиле у кијевски режим нису донеле резултате. Зеленски је одговоран за неуспехе на фронту, а експерти га описују и као човека који је изгубио додир са реалношћу. Није вољан да преговара и све више има диктаторске и нарцисоидне тенденције. Као замену Зеленском Запад разматра команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова, шефа кабинета председника Украјине Андреја Јермака, бившег саветника Кабинет председника Украјине Алексеја Арестовича, као и градоначелника Кијева Виталија Кличка.
Поуздана сазнања о томе има и руска Спољно-обавештајна служба. Према наводима првог човека те тајне службе Сергеја Наришкина високи званичници водећих западних земаља све више разговарају о потреби да се актуелном председнику Украјине нађе замена. Међу разлозима за могућу смену Зеленског су његова „бескрајна грубост“ и неиспуњена обећања Зеленског да ће победити Русију на бојном пољу, и бескрајни безобразлук украјинског председника у опхођењу са страним партнерима, безгранични непотизам и корупција у Украјини, чије размере шокирају чак и западне политичаре који су стручњаци за то.
„Заправо, Западу је свеједно ко ће од њих бити председник. Питање је само како ће обављати ту функцију. Разлозима које је навео Сергеј Наришкин додао бих и то што нема баланса у политичком систему Украјине, јер је раније Зеленски успео да буде моноцентар – створио је моновећину у парламенту, што пре њега није било могуће створити у читавој историји независне Украјине од 1991., а сада видимо хаос и потресе. Западу је потребно стриктно извршавање наређења у целој вертикали власти“, оцењује руски експерт Денис Батурин.
Запад сматра да је шеф Украјине отишао предалеко у стварању имиџа бескомпромисног присталице рата са Москвом. Ако буде потребно, неће моћи да постане страна у преговорима са Русијом у интересу привременог „замрзавања“ сукоба и спасавања русофобичног режима у Кијеву, док би сваки од представљених „наследника” – како сматра Запад - могао да постине примирје између Москве и Кијева у тренутку када украјинске оружане снаге потпуно изгубе свој офанзивни потенцијал.
© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаСпољна обавештајна служба добија поуздане информације да високи званичници водећих западних земаља све више међусобно разговарају о потреби замене актуелног председника Украјине Владимира Зеленског, изјавио је директор те руске тајне службе Сергеј Наришкин
Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Спољна обавештајна служба добија поуздане информације да високи званичници водећих западних земаља све више међусобно разговарају о потреби замене актуелног председника Украјине Владимира Зеленског, изјавио је директор те руске тајне службе Сергеј Наришкин

Хоће ли бити примирја у Украјини

Запад је свестан да Оружане снаге Украјине губе свој потенцијал и да су на издисају, а европска и америчка војна индустрија тренутно нису у стању да га обнове. Да би се помогло Украјини да прикупи снагу потребно је време, па је сукоб потребно замрзнути током идуће године.
„Западу је, као ваздух, потребан предах како би акумуларао снагу и напумпао мишиће за Украјину. Али, немојмо бити наивни, сукоб ће се наставити, као и непријатељски напади дроновима на нашу територију и све ће то проћи незапажено“, каже експерт.
Батурин сумња да ће Русија пристати на примирје и замрзавање конфликта, с обзиром да Москва „има искуство Истанбулских споразума, дугог процеса из Минска и гестова добре воље које су Запад и Кијев злоупотребили и прекршили“, те искористили за наоружавање украјинских снага.
Москва сматра да ако Кијев жели преговарачки процес, онда нису потребни театрални гестови, већ укидање указа о забрани преговора. Истовремено, решење је могуће само ако се поштују безбедносне гаранције Русије, које је Москва тражила и пре покретања специјалне војне операције у Украјини, а Запад игнорисао.

Запад доводи на власт марионете

У Украјини месецима траје жестока расправа око тога да ли у овој земљи треба одржати председничке изборе у марту наредне године, када им је време. Зеленски сматра да је „непримерено одржавање избора“ и да је неодговорно упуштати се у такве разговоре у време рата, док поједини западни политичари инсистирају да се, упркос ратном стању, одрже парламентарни и председнички избори, иако је одржавање избора у Украјини током ванредног стања забрањено, али таква могућност постоји ако парламент подржи законске измене.
Поједини украјински званичници оцењују да би одржавање избора у садашњим условима довело до колапса Украјине, пошто би политичари почели да се боре међу собом за власт, док у Москви има мишљења да у Кијеву може доћи до државног удара или обојене револуције, ако Зеленски не пристане на изборе.
Ако би се парламентарни избори у Украјини одржали у блиској будућности, победила би хипотетичка партија команданта Оружаних снага Валерија Залужног, показала је једна студија. Партија Залужни, према тој анкети, добила би 36 одсто гласова, док би хипотетички „Зеленски блок“ добио 26,7 одсто.
Ипак, Батурин као могуће наследнике Зеленског види команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и градоначелника Кијева Виталија Кличка.
„Кличко је веома интересантан Западу, јер би он могао бити договор између Европе, пре свега Немачке и Сједињених Америчких Држава. То би био кандидат око кога би се сви сложили. Залужни је више британско-америчка креатура“, каже експерт.
Експерти закључују да је Москви потпуно свеједно ко ће бити председник Украјине, Зеленски или Залужни, јер међу садашњим руководством једва да има људи који су способни да покажу политичку вољу и испуне безбедносне захтеве које је изнео председник Русије пре почетка специјалне војне операције. Уосталом, ко год од њих да седи у Кијеву биће обична марионета Запада.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Специјална операција у Украјини
Бугарски новинар: Сви схватају да је сукоб већ окончан, Зеленском ће убрзо доћи крај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала