- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска упозорава: Украјина припрема провокације са бојним отровима

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаРуски специјалци са гас маскама
Руски специјалци са гас маскама - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Служба безбедности Украјине због неуспешне контраофанзиве припрема антируску провокацију уз употребу токсичних супстанци, а у те сврхе је у Немачкој купљена партија хемикалија, саопштио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
„С обзиром да Оружане снаге Украјине нису успеле да остваре успех током такозване контраофанзиве, претпостављамо да ће прећи на нестандардне облике вођења борби, укључујући употребу хемијских и биолошких средстава“, рекао је Кирилов.
Према информацијама којима располаже руска страна, „кабинет председника Украјине координира акције националних обавештајних служби за организовање антируске провокације уз употребу токсичних супстанци“.
Како је рекао Кирилов, Служба безбедности Украјине почела је да сарађује са украјинском компанијом „Реалаб“ која је специјализована за увоз хемијских реагенаса и прекурсора.

„Преко те фирме у октобру и новембру ове године у Немачкој је купљена 'мала партија' триетаноламина и једињења натријума које садржи азот, које производи америчка компанија 'Ханивел рисерч кемикалс'“, саопштио је Кирилов.

Он је подсетио да се триетаноламин налази на списку хемикалија Конвенције о забрани хемијског оружја и да подлеже годишњој декларацији.

„Ово једињење је прекурсор за синтезу токсичне супстанце. Једињења натријума која садрже азот су веома токсична, њихово штетно дејство је слично цијаниду. Према нашој процени, Служба безбедности Украјине могла би да употреби те хемикалије за производњу бојног отрова у циљу извођења ограничене провокативне акције на територији коју контролишу у зони дејства групе Оружаних снага Русије која најактивније напредује“, закључио је Кирилов.

Министарство одбране РФ - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
РУСИЈА
Америка вршила опасне експерименте у Украјини - на локалном становништву тестирани лекови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала