- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Специјални тужилац тражи да Врховни суд одлучи да ли Трамп има право на имунитет на кривично гоњење

© AFP 2023 / Brendan SmialowskiАмерички врховни суд у Вашингтону
Амерички врховни суд у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Специјални тужилац Џек Смит затражио је данас од америчког Врховног суда да одлучи да ли Доналд Трамп има имунитет, када је реч о кривичном гоњењу за злочине које је наводно починио док је био председник Сједињених Америчких Држава.
То би био први пут да Врховни суд САД разматра право на имунитет бившег председника земље.
"Ово је фундаменталан случај који се тиче срца наше демократије: Да ли је бивши председник апсолутно имун на федерално кривичног гоњење за злочине почињене док је био на функцији или је Уставом заштићен од федералног гоњења после мандата", навео је Смит у писму упућеном судијама Врховног суда, преноси Њујорк тајмс.
Смит је затражио од Врховног суда да прескочи федерални жалбени суд и хитно донесе одлуку у овом случају.
"Од јавног значаја је да овај суд донесе одлуку о захтевима за имунитетом и да се суђење туженом настави што је пре могуће, уколико његов захтев буде одбијен", навео је специјални тужилац Смит.
Трамп се претходно жалио Апелационом суду који је одбацио његов захтев да добије имунитет.
Судија Тања Чаткан је у одлуци одбацила тврдње Трампа да ужива "апсолутни имунитет", поручивши да ниједан закон не подржава предлог да се на бившег председника не односи федерални кривични закон, пренео је Танјуг.
Специјални тужилац води поступак против Трампа по оптужбама да је покушао да поништи пораз на председничким изборима 2020. године, а почетак суђења је заказан за 4. март следеће године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала