- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стари Египћани су користили ванземаљско гвожђе - шта откривају древне пирамиде

© Фото : Pexels/Photo by Diego F. Parra Египатске пирамиде
Египатске пирамиде - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Међу небројеним реликвијама из периода древног Египта постоје неке које се истичу по томе што су направљене од посебне врсте гвожђа: оно које потиче од фрагмената метеорита. Египћани су знали за постојање метеорита и гвожђа, али да ли су успоставили везу између њих?
Постоје трагови у најстаријим познатим текстовима исписаним хијероглифима, који указују на то да јесу.
Најстарији познати комади гвожђа из Египта, стари су 5.300 година. Ово је скуп украса пронађених у граду Герзех, у близини оазе Ел Фајум. Међутим, гвожђе је било веома редак и вредан метал у древном Египту.
Сматра се да је гвоздено доба - период у коме су различита друштва учила да топе и обрађују овај метал - започело у Египту између 1.200. и 1.000. године пре нове ере. Металургија гвожђа се први пут појавила у Малој Азији и на Кавказу, док је у Африци и даље преовлађивао бакар. Ово је гвожђе учинило луксузним металом у Египту, углавном резервисаним за израду престижних предмета.
© Фото : Pexels/Photo by Frank Cone Постоје бројни докази да су Египћани веровали да су небо и гвожђе повезани
Метеорит пада на Земљу - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Постоје бројни докази да су Египћани веровали да су небо и гвожђе повезани
Пример је чувени бодеж пронађен у Тутанкамоновој гробници, добијен из фрагмената метеорита, пре него што је гвоздено доба почело. Ово „ванземаљско“ гвожђе може се идентификовати у анализи јер се његов хемијски састав разликује од оног гвожђа екстрахованог из Земљиних стена. А постоје трагови који указују на то да су Египћани добро знали да је овај метал дошао из свемира.
Текстови пирамида су скуп списа који се појављују у пирамидама различитих владара Старог краљевства (отприлике од 2.680. до 2.180. пре нове ере), посебно у онима фараона Унаса и Тетија (династије V и VI), који се налазе на некрополи у Сакари. Иако је њихова сврха била да садрже формуле које би помогле фараону у загробном животу, они такође садрже космолошка веровања која помажу да се разуме како су стари Египћани тумачили свет.
„Натписи помињу небески свод као гвоздену посуду која садржи воду и чији фрагменти могу пасти на Земљу у облику кише или метеорита“, каже египтолог Викторија Алманса-Виљаро у недавном чланку објављеном у часопису „Сапиенс“.
„Приближно у исто време када и Сумерани, (Египћани) су компоновали песме и ритуале о небу и гвожђу на њему. Из овога се закључује да су знали за постојање метеорита и знали да ово гвожђе потиче из свемира.“
Алманса-Ваљаро истиче да у хијероглифским натписима постоје бројни докази како су Египћани веровали да су небо и гвожђе повезани.
„Речи 'гвожђе' и 'небо' се у текстовима замењују, због чега одломци описују мртве који плове на гвожђу и краља који мора да пробије гвоздену баријеру да би стигао до неба. У Египту, пре 4.400 година, реч 'гвожђе' би једноставно могло значити 'небо', пошто су сматрали да је овај минерал део неба“, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала