Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вето из Мађарске: Хоће ли Орбан одбранити Србију од коначне уцене Запада и ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан могао би ветом спречити велику манипулацију Брисела, имплементацију Охридског споразума у поглавље 35 приступних преговора са Србијом, којом би био отворен пут формалном признању незвисности Косова, сматра политиколог др Александар Митић.
Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да уколико Европски савет укључи Бриселски и Охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увек може да рачуна на Мађарску. Према сазнањима западних медија, Европски савет ће на самиту 14. и 15. децембра уврстити Охридски споразум у поглавље 35 приступних преговора Србије.

Орбан може ставити вето али све зависи од Београда

Политиколог др Александар Митић са Института за међународну политику и привреду сматра да је најважније какав ће бити став Београда по том питању и подсећа да су званичници Србије до сада више пута поновили да се противе укључивању Охридског споразума у поглавље 35.
Орбан је практично рекао да ће подржати став Београда, а то у пракси значи да може ставити вето на формулацију која би практично значила покушај укључивања овог плана у преговарачко поглавље 35, каже Митић за Спутњик.
„Чак и кад би ЕУ донела такву одлуку, односно кад би се све државе чланице сложиле, опет би све зависило од Београда. Дакле, Београд би морао да да пристанак на тако нешто. С тим што би у том случају, с обзиром на став Београда, то значило заустављање европских интеграција. Конкретно, Београд не може да прихвати један план или предлог који де факто значи одрицање од Косова и Метохије, а то представља француско-немачки план. То добро знају сви они који гурају ову причу, посебно државе квинте које се највише залажу за то.“
Митић подсећа да је још прошле године Борељ гурао причу да се промени поглавље 35 и да се у њега укључи тзв. француско-немачки план, а касније су неки од елемената тог плана били предмети различитих договора и интерпретација шта је прихваћено или не.

Поглавље 35 – покретна мета

У сваком случају, Београд уколико не жели да се одрекне Косова и Метохије морао би да одбије да овај план постане део преговарачког поглавља 35.
„Проблем са овим поглављем је што је јединствено за Србију. Не поглавље 35 само по себи него оно што је укључено у њега, а то је тзв. нормализација односа између Београда и Приштине. То је наравно наметнуто од стране Брисела који од почетка преговора покушава да пронађе начин и модалитет како да се Србија одрекне Косова и како да ЕУ створи јединство, односно да све државе чланице ЕУ признају једнострано проглашење независности Косова. И тако да по њима, реше овај проблем са којим се суочавају откад су 2007/2008. године брутално кршећи међународно право оркестрирали то једнострано проглашење Косова“.
Поглавље 35 неки зову покретном метом и оно то јесте зато што у њега може да се убацује нешто ново, истиче Митић и подсећа да је пре 15 година настала формулација да су европске интеграције Србије и Косово два одвојена процеса.

Врхунска политичка манипулација ЕУ

Од почетка је било јасно да је то једна фарса, манипулација ЕУ и оних који су то гурали али у годинама које су уследиле видело се да је то практично један процес који је итекако повезан и да ЕУ само покушава да пронађе начине да се Београд одрекне Косова.
И елементи Бриселског споразума су укључени у поглавље 35 али смо видели да ништа од тога није било примењено кад су у питању обавезе Приштине попут формирања ЗСО.
Реч је о процесу врхунских политичких манипулација којима се бави ЕУ која у овом новом налету покушава да изведе једну нову манипулацију, а то је да овим новим предлогом практично надогради оно што је већ било.
„Постоје два циља овог предлога. Један је да се Београд на тај начин практично обавеже да ће одустати од Косова и Метохије, предати га и пустити да иде низ воду уколико жели да настави европске интеграције. Касније ће наравно долазити разне врсте притисака на Београд да је зарад европске будућности добро што то тако чини. А друго је, наравно да се ових пет земаља које не признају једнострано проглашење независности практично обавежу да ће га признати у оваквом процесу. Јер, ако се Београд сам одрекне Косова то онда није кршење међународног права.“
Тиме би се легализовала и НАТО агресија 1999. и једнострано проглашење независности 2008. и онда више не би био проблем Словачкој, Грчкој, Кипру, Румунији и Шпанији да признају територију које се одрекла матична држава. А то је врхунска манипулација Брисела, Берлина, Париза и свих оних који стоје иза овог предлога.

Међукорак до формалног признања Косова

Осим тога, постоји и једна манипулација Брисела у односу на пет чланица ЕУ које нису признале Косово којом покушавају да им укажу да се не ради о формалном признању независности Косова и да је ово, наводно, једна етапа којом се неће прекршити међународно право.
„Управо је ту срж манипулације. На овај начин терет се ставља на Београд да се први одрекне Косова и Метохије. После тога овим државама не би био никакав проблем да признају независност Косова ако би Београд прихватио француско-немачки план и кроз наставак европских интеграција које условљавају прихватање оваквог плана.
Манипулација је компликована, каже Митић, и зато је тако и направљена да би се Београд на мала врата одрекао Косова и да би се на мала врата земљама које не признају Косово олакшало да то учине како би се створило то фамозно јединство ЕУ.
Не би требало заборавити, указује наш саговорник, да је ово само међукорак као што су били и Бриселски споразум и први део поглавља 35. Први корак био је повлачење државе Србије са Косова и Метохије, а други је да се Србија натера да се сама одрекне Косова и Метохије и то је ова садашња фаза. И онда ће уколико то Београд прихвати, следећи корак бити, што ће такође бити накнадно убачено у оквир поглавља 35, формално признање независности Косова, истиче Митић.
Јер, по њему, то је покретна мета и оно што стоји данас, може да се допуни сутра. Ако Београд имплементира све оно што стоји, као што је имплементирао све из Бриселског споразума, дошли смо до ове сада фазе. А ако испуни све из ове сада фазе, практично ће бити доведен пред свршен чин:
„Онда ће уследити захтев да се у то поглавље убаци и де јуре признање независног Косова у некој перспективи. Да би се све то спречило неопходно је и да Београд остане чврст у свом ставу и било би од изузетне помоћи кад би и Орбан али и пет држава остали чврсти. И да ветом или различитим формулацијама спрече да овако дефинисан француско-немачки план или његови елементи буду укључени у преговарачко поглавље 35“, закључио је Митић.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
СРБИЈА
Снажна порука Орбана: Ако ЕУ укључи Охридски споразум у поглавља – бићемо уз Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала