Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Русију не можете победити ратом и то сада мења све

© Tanjug / JADRANKA ILIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се плаши да ће ситуација око Косова и Метохије и Републике Српске да буде постављана на све оштрији начин у наредном периоду, као и да ће Запад да буде све нервознији пред руске изборе 17. марта.
Појаснио је да је за очекивати да ће руски председник Владимир Путин покушати да оствари успехе на бојном пољу. Нагласио је да Русију не можете победити ратом и да то сада мења све.
Додао је и да следе и избори на Тајвану и за Европски парламент.
"Они који су јастребови против Србије биће још жешћи попут Грошеља и Виоле фон Крамон до свих осталих који ће да дођу да нам соле памет, да нам објасне да није био добар избор, да нема демократије овде, а они су много велике демократе. И то ће да раде све до маја", рекао је Вучић.
Додао је да се тада цео свет сели у САД где ће бити одржани највећи избори, али то ништа не значи.

"Имаћемо утакмицу коју цео свет чека, а ми морамо политички да преживимо и економски напредујемо. Морамо да имамо искусне људе да тај наш брод води", рекао је Вучић.

"Водимо слободарску политику - нисмо увели санкције Русији"

Вучић је говорећи о министарки спољних послова Немачке Аналени Бербок истакао да је три пута разговарао са њом и да не мисли да је она необразована, већ да је талентована, да разуме политику, али да се плаши да они сви живе у неком свом свету и да неће да виде реалност.
Навео је да и они који тобож дају огромну помоћ Украјини дају јој, како каже, не зато што јој стварно помажу већ зато што гледају да помогну себи и нанесу што веће губитке Русији.
"Србија је једина земља у овом делу Европе, можда и целој Европи која је на европском путу, а себи даје за право да води слободарску политику, ниједној санкцији против Русије се нисмо прикључили, јер имамо своје интересе", нагласио је председник.

"Спремају декларацију у којој ће критиковати и мене и Србију због Русије"

Говорећи о неувођењу санкција Русији додао је да мисли да је на тај начин за нашу земљу донета добра одлука.
„Показали смо да можемо да водимо другачију политику“, истакао је Вучић и додао:

"И сад ће изаћи декларација где ме критикују због Русије, мене лично и Србију због неприсаједињавања тим и тим одлукама. И они стварно мисле да ћу ја да се секирам због тога. Ја сам поносан због тога што ова земља може да доноси одлуке самостално и суверено"

Вучић је додао да су најмоћније силе у ЕУ настале на ниским ценама руских енергената.
"Ротердам, лука, као и Хамбург, БАСФ, центар хемијске индустрије... Упозоравао их је директор БАСФ-а шта ће се догодити, нико није хтео да га слуша. Неки код нас се томе радују, али ја не могу, зато што када Немци кашљу економски, ми тада имамо упалу плућа", рекао је председник Србије.
Нагласио је да не разуме баш најбоље политику коју води Немачка, посебно по питању Косова и Метохије.
Вучић је рекао да Русија није прошла неоштећена санкцијама, али да је председница руске Централне банке РФ Елвира Набиулина урадила одличан посао.
"Видео сам колико је Путину стало до ње. Видим да је изузетно цени, и то је велика ствар коју је она урадила, да не дође до колапса валуте, да остане низак спољни дуг. Само кажете - капа доле", нагласио је.

„БРИКС је примамљива опција, али тренутно није могућа“

Вучић је изјавио да је са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мухамедом бин Заједом разговарао о БРИКС-у и да је та опција примамљива за Србију, али тренутно немогућа.
Он је рекао да му је Бин Зајед током посете Београду открио да планира да се прикључи БРИКС-у и да га ја тада питао колико његов млађи син има година и у каквом окружењу би волео да живи.
„За двадесет година када ти мали син буде имао двадесет и шест година, размисли где хоћеш да живи. Хоћеш ли да живи у Европи, која ће тада да буде на седам до осам одсто укупног светског БДП-а или да живи у некој новој организацији која ће имати 40 или 50 одсто светског БДП-а“, рекао је Вучић.
Он је додао да је Бин Заједу објаснио да је и људима у Србији БРИКС примамљива опција.
Вучић је појаснио да БРИКС, за разлику од ЕУ, не поседује ни заједничке органе, ни институције, ни валуту, а не поседује ни степен јединства попут ЕУ.
„Слушао сам га (Бин Заједа) после тога сат времена. Он је с огромним ентузијазмом и изузетном амбицијом томе приступио. Знајући колико је мудар, озбиљан, посвећен, вредан и знајући да има најбоље обавештајне податке на свету, ја од тада свакога дана размишљам о томе“, рекао је Вучић.
Председник Србије је поновио да БРИКС, иако примамљив људима у Србији, у овом моменту није могућа опција.
„И као што видите отворено о томе говорим. А да ли ће се мењати ствари у свету и много брже него што ми то видимо и што мислимо - нема никакве сумње. Ја се зато и плашим наредних годину дана. Све после тога видим буквално као блиставу будућност“, закључио је Вучић.
Он је оценио да ће предстојећа седница Европског савета бити најзанимљивија до сада, због одлука које треба донети, али је изразио жаљење што у Србији због избора она неће бити пропраћена са пажњом коју заслужује.
На питање да ли ће бити неких претњи, председник Србије је казао да ће тога бити, па ће бити.

„Хоће Охридски споразум у поглавље, све су спремни да раде“

Председник Србије је поновио да постоји намера да се у преговарачко поглавље које се односи на дијалог Београда и Приштине укључи Охридски споразум.
"Сад ћу да вам објасним којом техником хоће да остваре циљ, да се комплетно уз сагласност Србије прихвати Охридски споразум и са деловима које смо ми одбили, а тичу се Уједињених нација, агенција, институција и организација при УН, да буде део поглавља, а онда вам донесу посебан извештај ЕУ који проследе УН, не морају чак ни да нас питају за то", рекао је Вучић.
Како каже, нелогично је да нас не питају, али могу да нас не питају и тај документ постаје део документације Уједињених нација после чега, како је додао, многе друге земље могу да се позивају на тај документ.
"Све су то спремни да раде. Пошто ћу ја на тако нешто унапред да упозорим Уједињене нације, да је то немогуће и да не сме да се ради, они ће да кажу, е имате Вучића, он нам прави проблем, али решите ви тог", прокоментарисао је председник.
Вучић примећује да кад размишља о Србији, онда кажу како није модеран и загледан је у прошлост, а не у будућност.
"Тако они дефинишу ствари. А они би били ти модерни који ће ствари да гурају напред. И онда бисмо се ми тукли и свађали сваког боговетног дана. На крају би наши противници све циљеве остварили", рекао је Вучић.

"У 2024. могућ нови драстичан раст плата"

Вучић је за тв Хепи изјавио да ће економија Србије, према проценама ММФ-a, у 2024. расти 3,6 одсто, али да би то могло да износи и четири одсто, што би значило ново драстично повећање плата и пензија.
„Ми се надамо и четири одсто, што би значило ново драстично повећање после повећања плата (од јануара) од 10 одсто и укупно 21,4 одсто повећања пензија. Верујем да бисмо могли још озбиљније да поправимо животни стандард људи, али не знате шта су нови изазови и шта је то што још може да се догоди“, рекао је Вучић.
Истакао је да је зато потребно да се увек има и више новца у државној каси.
„И кад ме питају зашто имате скоро пет милијарди у каси, па имамо зато што увек очекујете неки нови изазов и неки велики шок у свету. Да ли ће то да буде део енергетске кризе или неке веће економске кризе... Европска унија је трећи квартал у рецесији, а ми зависимо добрим делом од ЕУ. А нама је трећи квартал био најбољи у Европи од 3,6 одсто“, рекао је Вучић.
Казао је да ће четврти квартал, ЕУ бити нули или на минус 0,1, што је наставак рецесије.
Вучић је навео да то Србији отежава одређене ствари, али и показује да кроз инвестирање у велике инфраструктурне радове може део раста да се задржи, чак и кроз тзв. хеликоптер новац и повећање потрошње, што је један од стубова раста,
Али све то зависи од геополитичке ситуације, додао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала