- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Александар Лукашенко покорава Африку

© AP Photo / Maxim GuchekПредседник Белорусије Александар Лукашенко.
Председник Белорусије Александар Лукашенко. - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко је претходног викенда завршио дводневну посету Екваторијалној Гвинеји и затим отпутовао у Кенију. Док председник Белорусије планира сарадњу са афричким земљама, Светлана Тихановска и даље инсистира на западној оријентацији.
Лидер опозиције је са председником Европског парламента Робертом Мецолом написала чланак за Дан људских права. У тексту се наводи да је „Белорусија исконски европска земља по питању вредности, културе и по тежњама за будућност“, а објавило га је неколико листова из ЕУ.
Лукашенко је током афричке турнеје одржао састанке са лидерима Екваторијалне Гвинеје и Кеније. Са председником Теодором Обијангом Нгемом Мбасо је потписао документ о реализацији сарадње између Белорусије и Екваторијалне Гвинеје.
У документу се наводи да ће у афричку земљу испоручити технику за коју ће бити изграђени одговарајући центри. Сарадња ће се развијати у пољопривреди, фармацеутској индустрији, здравству и медицини, а план развоја се односи на период 2024-2026. године.
„Током посете смо покренули нову фазу у односима Белорусије и Екваторијалне Гвинеје. За само годину дана је урађено много тога, а неким земљама су потребне деценије за то“, изјавио је белоруски председник.
Истакао је да је то подвиг две владе и експерата, да је реч о 74 пројеката који ће се реализовати у наредне две-три године. Афрички лидер је такође задовољан састанцима и подвукао је да ће се у савезу са Белорусијом његова земља коначно ослободити од колонијалне зависности.

„Постоје земље које не желе да се Африка развија. То су земље које доносе нестабилност и планирају разне промене, како би користиле наше ресурсе. Међутим, Африканци се буде. Видимо да су нас преварили и разочарани смо. И оно што нам је уливало наду не можемо да добијемо од наших бивших колонизатора“, рекао је Теодоро.

Како се у тексту наводи, чини се да је Александар Лукашенко схватио своју мисију - „буђење Африканаца“ и 10. децембра је из Екваторијалне Гвинеје одлетео у Кенију. Са председником Кеније Вилијамом Рутоу разговарао је о формирању плана за развој сарадње. Нагласио је да је његова улога да пробуди. Лукашенко је у разговору нагласио да је циљ сарадње успостављање трговинско-економских и политичких односа. Аутор чланка наводи да је Кенија заинтересована за куповину белоруских трактор и калијумских ђубрива.
Председник Белорусије је истакао да ће се сарадња са Кенијом тек развијати и позвао афричког колегу да посети Минск.
У тексту се закључује да Алесандар Лукашенко користи сваку прилику како би умањио утицај западних санкција, а у Африци је видео велико тржиште.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Новац који Запад троши на ратове треба усмерити на екологију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала