Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђорђе Вукадиновић и Драгослав Бокан: Која су два пута пред бирачима у Србији /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Избори у Србији
 Избори у Србији - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
На предстојећим изборима грађани ће одлучивати између две главне политичке опције које имају своје геополитичке магнетне центре моћи ка којима гравитирају — оних који сматрају да је Америка била и остаје најмоћнија земља света и опције која види да се ствара нови геополитички поредак, сматра режисер и публициста Драгослав Бокан.
Власт, оцењује Бокан, покушава да заузме активну неутралност са отвореним симпатијама према Русији, БРИКС и источној страни, а задржавајући ону врсту односа према Западу који су неопходни да се Србија не би слупала и упала у нове санкције.
Кад је реч о другој опцији коју представља прозападна опозиција, она би, по његовом мишљењу, да убрза процесе.
„Како би то они рекли, да скрати муке и исече све багаже које носимо са собом, како они доживљавају питање Сребренице, НАТО, Русије и посебно однос према ЕУ и Косову. Са те стране, те две опције заиста заузимају упоришне ставове и због тога су избори судбоносни, због те две различите концепције“, каже Бокан који је и председник Института за националну стратегију.

Ексклузивна позиција Србије

Србија, додаје он, има врло раритетну, неочекивану и необичну геополитичку позицију — заузима потпуно другачији однос према Русији и НАТО него друге земље у Европи.
„Због те ексклузивне позиције из патриотске перспективе не смемо да допустимо да то дође у питање јер је то онај курс брода и кад гледамо макроситуацију јако је важно да не укинемо ту линију пловидбе“, поручује Бокан, објашњавајући зашто подржава листу „Александар Вучић: Србија не сме да стане“.
Политиколог и уредник „Нове српске политичке мисли“ Ђорђе Вукадиновић, који је на листи Народне странке, истиче да избори јесу важни и да треба озбиљно размислити како гласати али да Србија свакако неће пропасти у случају једног исхода или процветати ако тај исход буде друкчији:
„Наши проблеми су структурни, за део проблема с којима се суочавамо смо одговорни сами, за део је одговорно окружење и неповољне историјске околности. Треба решавати оно што је до нас колико можемо и повући колико-толико боље потезе, водити мудрију политику него што се води по мом мишљењу, али да ће доћи неки спасиоци, чаробњаци и чаробни штапићи ја у то не верујем“.

Јасна патриотска вертикала

Вукадиновић примећује да је већина грађана Србије има врло сличне ставове по кључним националним питањима — по спољнополитичким, геополитичким, идентитетским има врло јасну патриотску вертикалу упркос свим могућим нападима и ударима на такву позицију са разних страна, укључујући и власт.
Он наводи податке анкета које показују да је више од 80 одсто грађана против санкција Русији, као и против трампе Косово за чланство у ЕУ, док се подршка НАТО, како каже, вуче по прашини.
Тако гледано, каже Вукадиновић, Србија није подељено друштво него је њена политичка сцена подељена.
„Кад је реч о политичким опредељењима и гласањима, ту је из различитих разлога, где нема невиних, сцена прилично поларизована и карте погрешно подељене између ова два најјача блока, од којих је један режимски око СНС и други око западне опозиције, Србија против насиља“, констатује политиколог и подсећа да постоји и трећи, патриотски блок који није успео да се уједини.
Метафорично објашњавајући у чему је грешка трећег блока, Бокан каже да је цела драма њиховог односа према држави, власти и геополитици у томе што мисле да зачин могу да понуде као главно јело, а заправо само могу да му дају укус и коректив.
Лоше је, каже Вукадиновић, што се нису ујединили и то баца озбиљну сенку на њих. Са друге стране указује на пример прозападне опозиције чије су се чланице сложиле да се не слажу око неких ствари, а фокус ставиле на Александра Вучића и критику власти:
„Међу њима има заиста ватрених натоиста али и људи чији ставови нису другачији од оних у патриотском табору. То је широк конгломерат који је неко врло вешто саставио. Њихови ставови су флуидни, дифузни, концентришу се на демократске дефиците власти“.

Косовско питање кључна тема

На питање да ли је ипак Косово и Метохија кључна тема избора, Вукадиновић констатује да је позитивна ствар што је с приближавањем избора патриотска реторика добила на тежини, и код власти па чак и код прозападне опозиције што је, сматра, мала, можда и пирова победа патриота и десничара.

Реална опасност од изласка опозиције на улице

Што се тиче прогноза резултата, Вукадиновић који се бави и истраживањима јавног мњења, процењује да онолико колико је власт у предности на нивоу републике толико је опозиција на нивоу Београда али је питање ко ће из опозиције прећи цензус и шта ће радити кад прођу избори и да ли ће бити спремни да се нагоде.
„Мислим да је на републичком нивоу власт фаворит али смањила се разлика. Релативно је неизвесна трка уз јасну предност владајуће партије, а овога пута неће моћи ни математички без СПС која ће бити тас на ваги. Кад је реч о Београду, опозиција има предност али да ли је она довољна да се формира власт то ћемо да видимо“, каже он.
Саговорници Спутњика сагласни су и да постоји опасност да, опозиција незадовољна резултатима, изађе на улицу.
„Не само да та опасност постоји, она је веома реална. Она је била реална и пре расписивања избора“, упозорава Бокан који слоган опозиционог блока „Србија против насиља“ види као концепт да је напад најбоља одбрана — онај ко користи израз „против насиља“ може најлакше да користи насиље зато што је рекао да је он против насиља.
„Да ли су могући неки сукоби после овога? Да, могући су а надам се да их неће бити. Одговорност за то сноси и власт и опозиција“, поручује Вукадиновић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала